Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Kremeľ neočakáva od Británie politickú rozvahu

Titulné stránky britských denníkov, ktoré informujú o demisii britskej premiérky Liz Trussovej v novinovom stánku v centre Londýna v piatok 21. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Vzťahy medzi Moskvou a Londýnom sa už niekoľko rokov zhoršujú v dôsledku rôznych káuz, ako bolo otrávenie bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa na v britskom meste Salisbury.

Moskva 21. októbra (TASR) - Od Veľkej Británie ani jej západných spojencov Rusko neočakáva "politickú rozvahu". Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov to uviedol deň po tom, čo z postu premiérky a líderky britskej Konzervatívnej strany odstúpila Liz Trussová. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Od nikoho zo Západu nemôžeme teraz očakávať porozumenie či politickú rozvahu... Najmä nie od Británie, kde si šéfa výkonnej moci nevolia sami občania," povedal Peskov. Reagoval tak na informáciu, že bývalý britský premiér Boris Johnson by sa po Trussovej odstúpení mohol opätovne uchádzať o post predsedu vlády.

Rusko považovalo Johnsona, ktorý mal s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským veľmi dobré vzťahy, za nadmieru nepriateľského predstaviteľa Západu, pripomína AFP. Británia tiež poskytuje Ukrajine vojenské vybavenie, finančnú pomoc a možnosti výcviku vojakov.

Po tom, čo britská premiérka Liz Trussová vo štvrtok ohlásila svoju rezignáciu, Kremeľ uviedol, že Británia nikdy nemala takú "katastrofálnu premiérku".

Vzťahy medzi Moskvou a Londýnom sa už niekoľko rokov zhoršujú v dôsledku rôznych káuz, ako bolo otrávenie bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa na v britskom meste Salisbury. Najnovšie k tomu prispelo napadnutie Ukrajiny Ruskom.