Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kráľovná Alžbeta II. otvorila schôdzu britského parlamentu

Na snímke zľava britská kráľovná Alžbeta II. a princ Charles počas slávnostného otvorenia novej schôdze britského parlamentu v Londýne 14. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Zároveň predstavila program vlády premiéra Borisa Johnsona na ďalšie legislatívne obdobie.

Londýn 14. októbra (TASR) - Kráľovná Alžbeta II. v pondelok na spoločnom zasadnutí oboch komôr britského parlamentu slávnostne otvorila novú schôdzu zákonodarného zboru a predstavila program vlády premiéra Borisa Johnsona na ďalšie legislatívne obdobie. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

"Prioritou mojej vlády vždy bolo vyviesť Britániu 31. októbra z Európskej únie a nadviazať s jej členskými štátmi nové partnerské vzťahy založené na voľnom obchode a priateľskej spolupráci," povedala kráľovná Alžbeta II. na spoločnom zasadnutí Snemovne lordov a Dolnej snemovne britského parlamentu.

Okrem iného tiež avizovala, že vláda premiéra Johnsona predloží parlamentu návrh zákona o životnom prostredí. "Po prvý raz budú environmentálne princípy zakotvené v zákone," povedala Alžbeta II. v prejave prednesenom na pôde Snemovne lordov. Opatrenia Johnsonovej vlády v environmentálnej oblasti sa budú týkať aj skvalitnenia života voľne žijúcich zvierat zníženia znečistenia životného prostredia plastami.

Johnsonova vláda tiež predloží parlamentu na schválenie nový zákon o prisťahovalectve, ktorý bude podľa kráľovnej "tvoriť základ spravodlivého, moderného a globálneho imigračného systému". Vláda tiež zabezpečí, aby občania EÚ žijúci v Británii mali právo v tejto krajine zostať.

Zmeny, ktoré vláda navrhne, sa budú týkať aj takých oblastí, ako sú súdnictvo či systém verejného zdravotníctva. Johnsonov kabinet chce podľa kráľovnej dosiahnuť, aby boli páchatelia ťažkých zločinov odsudzovaní na dlhšie tresty odňatia slobody a aby boli posilnené právomoci polície pri zadržiavaní osôb podozrivých zo závažnej trestnej činnosti.

Počas svojej vlády otvorila kráľovná Alžbeta II. schôdzu parlamentu už 65. krát, pričom do Snemovne lordov prišla v sprievode princa Charlesa. Jej prejav musia ešte 21. alebo 22. októbra schváliť poslanci Dolnej snemovne. Naposledy však poslanci kráľovu reč odmietli schváliť v roku 1924 za vlády Juraja V., napísala na svojej webovej stránke Sky News.

Britská vláda chce posilniť právomoci na blokovanie prevzatia dôležitých firiem


Británia plánuje posilniť svoje právomoci na zablokovanie alebo zasahovanie do predaja akejkoľvek domácej spoločnosti firme zo zahraničia, ak by to mohlo ovplyvniť národnú bezpečnosť. Uvádza sa to v programe vlády, ktorý prezentovala kráľovná.

V súčasnosti môže štát intervenovať v prípade, že sa firma zo zahraničia chystá prevziať britskú spoločnosť, ktorá zohráva dôležitú úlohu v oblasti národnej bezpečnosti, poskytovania plurality médií alebo stability finančného systému.

Vláda však v rámci novej legislatívy plánuje zasahovať do transakcií akejkoľvek veľkosti v akomkoľvek odvetví, ak by mohli predstavovať riziko pre národnú bezpečnosť.

V rámci tohto plánu sa zavedie systém oznamovania, ktorý umožní podnikom upozorniť vládu, že transakcia nesie so sebou potenciálne bezpečnostné problémy.

Vláda potom bude môcť k transakcii pridať podmienky, zablokovať ju alebo zaviesť sankcie. Spoločnosti sa budú môcť odvolať.

Tento krok je navrhnutý tak, aby riešil bezpečnostné riziká bez ohľadu na to, kde sa vyskytnú. A odráža skutočnosť, že malá spoločnosť so skúsenosťami v kybernetickom priemysle by mohla byť rovnako dôležitá ako veľká firma v oblasti obrany.

Britská ekonomika patrí medzi najotvorenejšie na svete, požaduje však dôkladné preskúmanie vplyvu určitých dohôd. Úrady v krajine v súčasnosti skúmajú akvizíciu satelitnej skupiny Inmarsat a obrannej spoločnosti Cobham.

A hoci premiér Boris Johnson nemá väčšinu na to, aby v parlamente prijímal návrhy zákonov, nové právne predpisy naznačujú, ako sa bude jeho strana snažiť vládnuť.