Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Kráľ Karol III. odsúdil barbarské teroristické činy v Izraeli

Na archívnej snímke z 13. septembra 2023 britský kráľ Karol III. Foto: TASR/AP

Útok militantov z Hamasu si v Izraeli od soboty vyžiadal najmenej 1200 obetí.

Londýn 11. októbra (TASR) - Britský kráľ Karol III. je zhrozený z "barbarských teroristických činov" v Izraeli. Uviedol to v stredu Buckinghamský palác v reakcii na masívny útok palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Jeho Veličenstvo je zhrozené a odsudzuje barbarské teroristické činy v Izraeli," informoval Buckinghamský palác. Kráľ má z tejto situácie vážne obavy a požiadal, aby bol o vývoji aktívne informovaný, dodal.

Útok militantov z Hamasu si v Izraeli od soboty vyžiadal najmenej 1200 obetí. Palestínske úrady hlásili z Gazy po odvetných izraelských náletoch 1055 mŕtvych.

Kráľove "myšlienky a modlitby sú so všetkými trpiacimi, najmä s tými, ktorí stratili svojich blízkych", uviedol Buckinghamský palác.

Britský kráľ v stredu hovoril s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom a tiež s jordánskym kráľom Abdalláhom II., aby osobne vyjadril svoje obavy o trpiacich.

Karol III. (74) ešte ako princ v roku 2020 navštívil Izrael a okupované palestínske územia. Stretol sa s vtedajším izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom a palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Jeruzalem navštívil aj v rokoch 1995 a 2016.