Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Kosovskí veteráni požadovali odchod misie EULEX

Veteráni kosovskej vojny protestovali dnes proti zatknutiu bývalého veliteľa kosovských povstalcov Fatmira Limaja Foto: TASR/AP

Európska misia pomáha kosovským orgánom stíhať vojnových zločincov a riešiť prípady organizovaného zločinu. Opakovane sa pritom dostáva do sporov s členmi kosovsko-albánskej vlády v Prištine.

Priština 7. decembra (TASR) - Stovky veteránov kosovskej vojny protestovali dnes v Prištine proti európskej policajnej a súdnej misii EULEX a požadovali jej odchod z krajiny.

Demonštráciu podnietilo novembrové zatknutie bývalého veliteľa kosovských povstalcov a v súčasnosti jedného z najvplyvnejších miestnych politikov Fatmira Limaja, ktorý je podozrivý z vojnových zločinov.

Účastníci protestu pred sídlom 3000-člennej misie EULEX požadovali jej odchod z Kosova. Mávali pritom symbolmi medzičasom už rozpustenej Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK).

Podľa združenia veteránov sa EULEX snaží poškvrniť povstaleckú UCK, ktorá vybojovala nezávislosť Kosova.

Európska misia pomáha kosovským orgánom stíhať vojnových zločincov a riešiť prípady organizovaného zločinu. Opakovane sa pritom dostáva do sporov s členmi kosovsko-albánskej vlády v Prištine, zloženej prevažne z bývalých povstalcov.

Panel zložený z troch sudcov Európskej únie a dvoch kosovských sudcov v novembri nariadil obnovenie procesu s Limajom pre podozrenie z vojnových zločinov. Súd prvej inštancie v máji nad ním vyniesol oslobodzujúci rozsudok, rovnako ako v minulosti haagsky tribunál. Prokurátori EULEX tiež v novembri obžalovali Limaja z organizovaného zločinu a korupcie.