Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Kardináli v prvý deň konkláve pápeža nezvolili

Čierny dym stúpa z komína na streche Sixtínskej kaplnky na Námestí Sv. Petra vo Vatikáne 12. marca 2013. Foto: TASR/AP

V nasledujúcich dňoch budú kardináli voliť štyrikrát denne: dvakrát dopoludnia a dvakrát popoludní.

Vatikán 12. marca (TASR) - Kardináli katolíckej cirkvi dnes v prvý deň konkláve nezvolili nového pápeža.

Z komína Sixtínskej kaplnky vo Vatikáne po hlasovaní stúpal čierny dym, čo bolo znakom neúspešnej voľby, informovala agentúra Reuters. Ak by pápeža zvolili, objavil by sa biely dym.

Kardináli sa v Sixtínskej kaplnke zhromaždili dnes popoludní a oficiálne sa tak začalo konkláve, na ktorom zvolia nástupcu pápeža Benedikta XVI.

Kardináli z celého sveta zložili prísahu mlčanlivosti a ceremoniár následne zvolal slová "Extra omnes" (všetci von, teda - kto sem nepatrí, nech vyjde von). Potom z miestnosti odišli všetci okrem samotných 115 kardinálov voliteľov.

Vo Vatikáne sa očakáva krátke konkláve trvajúce len niekoľko dní. Kardináli na ňom zvolia 266. pápeža v dejinách katolíckej cirkvi. V nasledujúcich dňoch budú voliť štyrikrát denne: dvakrát dopoludnia a dvakrát popoludní.

Režim uprázdneného stolca - tzv. sedisvakancia - nastal 28. februára o 20.00 h, keď nadobudlo platnosť rozhodnutie pápeža Benedikta XVI., že odstúpi z úradu.

V nasledujúcich dňoch budú kardináli voliť štyrikrát denne: dvakrát dopoludnia a dvakrát popoludní.



Benedikt XVI. sleduje konkláve z diaľky

Emeritný pápež Benedikt XVI. bude sprevádzať kardinálov voliacich jeho nástupcu, avšak len v modlitbách a z diaľky, z pápežskej letnej rezidencie v Castel Gandolfe.

"Teraz v tichosti, no s hlbokým porozumením, je s nami všetkými v modlitbe," povedal hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Benediktovi XVI. podľa neho aktuálne informácie o situácii vo Vatikáne podáva jeho osobný tajomník Georg Gänswein.

Gänswein, ktorý sa zúčastnil na dnešnej dopoludňajšej omši pred konkláve, sprevádzal aj kardinálov do Sixtínskej kaplnky, odkiaľ pred večerným začiatkom konkláve musel odísť spolu so všetkými, ktorí sa na voľbe nového pápeža nezúčastňujú.

Lombardi uviedol, že bývalý pápež tiež pozorne sledoval stretnutia kardinálov, známe ako generálne kongregácie, počas uplynulého týždňa a je oboznámený s ich rozhovormi. "Je dôkladne informovaný, sleduje to v televízii," dodal hovorca.



Polonahé aktivistky Femen demonštrovali na Námestí sv. Petra

Foto: TASR/AP
Dve polonahé aktivistky ukrajinskej organizácie Femen dnes na vatikánskom Námestí sv. Petra protestovali proti voľbe nového pápeža a za viac práv pre ženy v rímskokatolíckej cirkvi. Skandovali pri tom po anglicky heslá ako Už žiadneho pápeža, po čom ich odviedli z dejiska protestu príslušníci talianskej polície. Informáciu priniesla rakúska tlačová agentúra APA.

Štyri polonahé aktivistky tej istej organizácie demonštrovali na Námestí sv. Petra už 13. januára 2013, keď ich protest bol namierený proti pápežovi Benediktovi XVI. Stalo sa tak počas modlitby Anjel Pána a demonštrantky obnažené do pol pása so sloganmi na telách pokrikovali vtedy: Nepriateľ homosexuálov, buď ticho!



Správu o pápežovom rozhodnutí rezignovať privítali členky Femenu 12. februára protestom v lodi katedrály Notre Dame v Paríži.

Proti hlave katolíckej cirkvi demonštrovali aktivistky Femenu v minulosti už podobným spôsobom v Ruskej federácii i na Ukrajine.

Femen, ktorého aktivistky sú známe radikálnymi verejnými protestnými akciami, sa už angažoval aj proti všetkým formám prostitúcie požadujúc stíhanie kupliarov a za slobodu prejavu.