Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Konflikt v Jemene si za 2 roky vyžiadal životy takmer 5000 civilistov

Jemen, ilustračné foto Foto: TASR AP

Konflikt v Jemene sa zintenzívnil 26. marca 2015, keď Saudská Arábia a jej sunnitskí spojenci začali s náletmi proti húsíom.

Ženeva 23. júna (TASR) - Dva roky trvajúci konflikt v Jemene si vyžiadal životy takmer 5000 civilistov a viac ako 8500 zranených. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR).

Hovorkyňa OHCHR Ravina Šamdasani uviedla, že od marca 2015, keď došlo v Jemene k zintenzívneniu bojov, zahynulo v tejto krajine 4971 civilistov a ďalších 8533 ľudí utrpelo zranenia.

Podľa pracovníkov OHCHR pôsobiacich v Jemene prišlo len v máji o život takmer 50 Jemenčanov. Smrť 30 z nich spôsobili vzdušné útoky koalície vedenej Saudskou Arábiou, ďalších 19 ľudí zahynulo v dôsledku ostreľovania zo strany šiitských vzbúrencov známych ako húsíovia.

Konflikt v Jemene sa zintenzívnil 26. marca 2015, keď Saudská Arábia a jej sunnitskí spojenci začali s náletmi proti húsíom. Skupine týchto šiitských povstaleckých bojovníkov sa totiž podarilo priblížiť k južnému mestu Aden, vtedajšiemu sídlu jemenskej vlády.

Saudská Arábia sa obáva, že vďaka povstalcom zosilnie na Arabskom polostrove vplyv jej regionálneho rivala, Iránu.