Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

KĽDR sa boji útokov USA a Kórey, hrozí odplatou

Foto: TASR/AP

Severná Kórea dnes novú dohodu Washingtonu a Soulu nazvala "produktom ďalšej konšpirácie pána a jej poskoka", ktorý má za cieľ vyvolať vojnu proti KĽDR.

Soul 9. októbra (TASR) - Severná Kórea dnes upozornila, že územie Spojených štátov sa nachádza v rozpätí dostrelu jej rakiet. Urobila tak v reakcii na dohodu USA a Južnej Kórey, ktorá Soulu povoľuje vlastniť balistické strely schopné zasiahnuť územie celej KĽDR a ktorá podľa Pchjongjangu naznačuje, že spojenci ju plánujú napadnúť. Informovala o tom agentúra AP.

Soul v nedeľu oznámil, že Washington súhlasil s tým, aby Kórea vlastnila balistické strely s doletom až 800 kilometrov. Soul tak bude môcť lepšie reagovať na jadrové i raketové hrozby a provokácie zo strany KĽDR, uviedli juhokórejské vládne zdroje. Dôvodom predošlého obmedzenia USA z roku 2001, ktoré spojencovi povoľovalo vyvíjať a rozmiestňovať balistické rakety s doletom len do 300 kilometrov, boli obavy z vyvolania regionálnych pretekov v zbrojení.

Severná Kórea dnes novú dohodu Washingtonu a Soulu nazvala "produktom ďalšej konšpirácie pána a jej poskoka", ktorý má za cieľ vyvolať vojnu proti KĽDR. Krajina posilní svoju vojenskú pripravenosť, tlmočila slová hovorcu Národnej komisie pre obranu severokórejská tlačová agentúra KCNA. Soul a Washington viackrát vyhlásili, že nemajú v úmysle útočiť na KĽDR.

Predstaviteľ severokórejského rezortu obrany tiež varoval, že balistické strely Pchjongjangu sú schopné zasiahnuť "základne ozbrojených síl bábky" - Južnej Kórey - a "základne amerických imperialistických agresívnych síl" na jej území, ako aj Japonsko, americký tichomorský ostrov Guam a pevninské územie USA.

Severná Kórea v apríli uskutočnila raketový test, ktorým chcela údajne vypustiť družicu. Podľa Washingtonu a Soulu však v skutočnosti preskúšavala technológiu svojich balistických striel dlhého doletu.

Oba štáty Kórejského polostrova sú formálne vo vojnovom stave, pretože Kórejská vojna z rokov 1950-1953 sa skončila len prímerím, nie plnohodnotnou mierovou dohodou.