Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vodca Kim Čong-un si uctil pamiatku zakladateľa Severnej Kórey

Kim Čong-un Foto: TASR/AP

Napriek eskalácii napätia na Kórejskom polostrove sa v KĽDR už niekoľko dní konajú zhromaždenia a oslavy na počesť 101. narodenín Kim Ir-sena.

Soul/Pchjongjang 15. apríla (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un sa dnes po dlhšom čase opäť ukázal verejnosti.

Pri príležitosti 101. narodenín svojho starého otca Kim Ir-sena navštívil mauzóleum v paláci Kumsusan v Pchjongjangu, kde sa nachádza zabalzamované telo zakladateľa KĽDR a "večného prezidenta", informovala štátna tlačová agentúra KCNA.

Kim Čong-un si uctil aj pamiatku svojho otca Kim Čong-ila, ktorého telo je v paláci tiež uložené. Sprevádzali ho vysokopostavení predstavitelia vládnucej Kórejskej strany práce, armády a vlády.

Napriek eskalácii napätia na Kórejskom polostrove sa v KĽDR už niekoľko dní konajú zhromaždenia a oslavy na počesť 101. narodenín Kim Ir-sena. Tento deň, tiež nazývaný Deň Slnka, je najdôležitejším sviatkom v KĽDR.

Podľa juhokórejských médií sa Kim Čong-Un naposledy ukázal na verejnosti 1. apríla na jarnom zasadnutí ústredného výboru Kórejskej strany práce.

Severná Kórea v marci reagovala sériou hrozieb na spoločné americko-juhokórejské manévre i nové medzinárodné sankcie, ktorými ju OSN potrestala za tretiu jadrovú skúšku z 12. februára. Vyhráža sa napríklad nukleárnym útokom na Spojené štáty či zničením juhokórejskej metropoly Soul.

KĽDR koncom marca namierila svoje strategické rakety na americké základne na území Spojených štátov, na ostrove Guam a na Havaji a vyhlásila, že vstupuje do "vojnového stavu" voči Južnej Kórei.

V nedeľu Pchjongjang odmietol návrh z Južnej Kórey diskutovať o normalizácii prevádzky v spoločnom priemyselnom komplexe Kesong. Výroba v ňom sa zastavila 9. apríla.

Severná Kórea oslavuje 101. výročie narodenia Kim Ir-sena

Foto: TASR/AP
V súvislosti s oslavami 101. výročia narodenia zakladateľa štátu a jeho prvého vodcu i s rastúcim napätím na Kórejskom polostrove sa v uplynulých dňoch objavili obavy, že KĽDR by si tento významný deň svojich dejín mohla pripomenúť skúškou balistickej rakety stredného doletu.

Juhokórejský minister obrany Kim Kwan-džin dnes opäť zopakoval, že KĽDR je zrejme pripravená na raketový test. Minister však dodal, že nepozorovať náznaky, že by sa KĽDR pripravovala na vojnu.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v prejave na Tokijskom technologickom inštitúte uviedol, že Severná Kórea musí podniknúť zmysluplné kroky smerom k denuklearizácii, informovali japonské médiá. Kerry pripomenul, že Spojené štáty sú otvorené autentickým a dôveryhodným rokovaniam o denuklearizácii.

Kerry spolu s japonským premiérom Šinzóm Abem v rozhovore potvrdil ochotu spolupracovať v snahe vyriešiť napätie na Kórejskom polostrove.

Spoločne so svojím japonským rezortným partnerom Fumiom Kišidom Kerry v nedeľu vyzval KĽDR, aby sa pridala k účastníkom šesťstranných rokovaní, na ktorých by sa okrem oboch Kóreí zúčastnili ešte aj Spojené štáty, Rusko, Japonsko a Čína. Rokovania, ktorých cieľom je ukončiť severokórejský jadrový program, sú zmrazené od roku 2009.

Napätie medzi Severnou a Južnou Kóreou v posledných týždňoch podstatne vzrástlo. Sever pohrozil, že zvýši výrobu materiálu na jadrové zbrane a pohrozil tiež preventívnym úderom proti Spojeným štátom a raketovými útokmi na americké základne v Tichom oceáne, vrátane ostrova Guam, ktorý patrí USA.