Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Počet obetí teroristického útoku v Keni ešte nemusí byť konečný

Ozbrojení vojaci počas zásahu v Nairobi 24. septembra 2013. Foto: TASR/AP

Červený kríž podľa svojho piatkového vyhlásenia eviduje 59 nezvestných.

Nairobi 30. septembra (TASR) - Viac ako 30 ľudí zostáva naďalej nezvestných aj takmer týždeň po ukončení štvordňového teroristického útoku na obchodné centrum Westgate v Nairobi, ktorý si vyžiadal 67 obetí.

Správa kenského Červeného kríža je v rozpore s oznámením vlády, že z útoku, ktorý sa začal 21. septembra, už neeviduje žiadnych nezvestných. Vyšetrovatelia totiž ešte stále skúmajú trosky zrútenej budovy obchodného centra a počet obetí môže stúpať.

"Čísla, ktoré máme k dispozícii, sú stále otvorené. Prípady nám ešte stále hlásia," uviedol predseda kenského Červeného kríža Abbas Gullet v telefonickom rozhovore pre agentúru AP. "Jediný spôsob, ako to overiť, bude, keď vláda vyhlási budovu Westgate za 100-percentne čistú - potom to budeme môcť vyriešiť," dodal.

Pri útoku zahynulo najmenej 61 civilistov a šesť príslušníkov bezpečnostných síl. Správy kenskej vlády o počte usmrtených teroristov sú však zmätočné a niekedy si dokonca protirečia.

Prezident Kene Uhuru Kenyatta minulý týždeň vyhlásil, že pri prestrelkách s bezpečnostnými zložkami zahynulo päť útočníkov, pričom jeho úrad uviedol, že jeden alebo aj viacerí útočníci zostali uväznení pod troskami budovy.

Minister vnútra Joseph Ole Lenku v rozhovore pre televíziu Citizen TV však v nedeľu neskoro večer povedal, že dvoch útočníkov zasiahli guľky poriadkových síl a na troch ďalších sa pravdepodobne zrútila budova. Neskôr počas toho istého rozhovoru vyhlásil, že pravdepodobne všetci piati islamistickí extrémisti skončili pod troskami, ale telo žiadneho podozrivého teroristu sa zatiaľ nenašlo.

"Sme si istí, že budovu sa im opustiť nepodarilo, tak nech presnú pravdu ukáže súdnolekárske vyšetrovanie," povedal Lenku. Pri otázke o pôvodnom odhade vlády, že útoku sa zúčastnilo desať až 15 teroristov, minister vnútra pripustil, že mohlo ísť o chybný predpoklad alebo že sa niektorým útočníkom podarilo uniknúť.

"Nevylučujeme možnosť, že keď sme v prvých fázach operácie evakuovali ľudí, niektorí (teroristi) vykĺzli von," povedal Lenku. "Preto niektorých ľudí stále vypočúvame; preto sme okamžite uzavreli únikové body, letiská."

Počet nezvestných klesá

Počet nezvestných evidovaných Červeným krížom klesá, pretože za uplynulý týždeň sa niektoré telá podarilo pozitívne identifikovať, ako aj preto, že niektorí z dovtedy nezvestných sa vrátili k svojim rodinám, uviedol Gullet. Červený kríž podľa svojho piatkového vyhlásenia eviduje 59 nezvestných.

Problém podľa ministra vnútra môže spočívať aj v tom, že ľudia nahlasujú nezvestných Červenému krížu a nie polícii. "Prečo to nenahlasujú polícii?" opýtal sa Lenku. "Keňania sa musia naučiť využívať štátny aparát na podávanie hlásení."

Pri prehľadávaní obchodného komplexu pomáhajú kenským odborníkom okrem príslušníkov FBI aj forenzní špecialisti z Británie, Kanady a Nemecka. Výsledky ich vyšetrovania však budú známe najskôr koncom týždňa.

V súvislosti s teroristickým útokom v obchodnom komplexe Westgate zadržali kenské úrady celkovo 12 osôb. Troch ľudí prepustili vrátane britského občana, ktorý sa s povrchovými zraneniami tváre pokúsil nastúpiť na lietadlo z Nairobi do Turecka.