Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Katar je znepokojený prípadom rakety zhabanej v Taliansku

Príslušníci talianskej jednotky talianskej polície stoja pri zhabanej rakete vzduch - vzduch od francúzskej spoločnosti Matra z výzbroje katarskej armády z hangáru na letisku v Pavii v severnom Taliansku 15. júla 2019. Foto: TASR/AP

Raketu, ktorá bola pôvodne vo výzbroji katarskej armády, zhabala nedávno polícia v Taliansku pri zásahoch proti pravicovo-extrémistickým skupinám.

Dauhá 17. júla (TASR) - Vláda Kataru vyjadrila znepokojenie v súvislosti s tým, že raketa, ktorú v roku 1994 predala inej krajine, skončila v rukách "tretej strany". Raketu, ktorá bola pôvodne vo výzbroji katarskej armády, zhabala nedávno polícia v Taliansku pri zásahoch proti pravicovo-extrémistickým skupinám.

Polícia pri zásahoch zatkla tri osoby. Jednou z nich je 50-ročný Fabio Del Bergiolo, bývalý kandidát talianskej neofašistickej strany Forza Nuova. Zvyšné dve osoby - 42-ročného Švajčiara a 51-ročného Taliana - polícia zatkla blízko letiska Forli pre podozrenie, že sa spomínanú raketu pokúšali predať.

Zhabaná raketa vzduch-vzduch bola "dokonale funkčná". Okrem tejto rakety francúzskej značky Matra sa našli ďalšie sofistikované zbrane, ako sú automatické útočné pušky "najnovšej generácie" a raketomety.

Hovorkyňa katarského ministerstva zahraničných vecí Lulua Chátarová prostredníctvom siete Twitter informovala, že zhabanú raketu Matra predala v roku 1994 vláda v Dauhe "na základe dohody, ktorá zahŕňala 40 rakiet Matra Super 530".

Druhou zmluvnou stranou bol "spriatelený štát", ktorý si v tejto fáze vyšetrovania neželal byť menovaný, dodala hovorkyňa.

Uviedla tiež, že Katar teraz veľmi úzko spolupracuje s príslušnými stranami vrátane Talianska, aby odhalil fakty, a je veľmi znepokojený tým, že raketa skončila v rukách tretej strany, ktorou navyše nie je nejaký štát.

Raketa dlhá 3,54 metra bola vyrobená vo Francúzsku a Del Bergiolo dúfal, že ju predá za 470.000 eur, informovali talianske médiá. Podľa nich bola raketa "bez výbušnej nálože, ale mohla sa stať bojaschopnou po zásahu ľudí, ktorí sa na to špecializujú.

Sledovanie a vyšetrovanie Del Bergiola talianska polícia začala na základe textových správ, ktoré zachytila. Fotografie rakety na predaj posielal Del Bergiolo potenciálnym klientom prostredníctvom mobilovej aplikácie WhatsApp.

Podľa agentúry AFP polícia našla raketu v sklade v blízkosti letiska Rivanazzano Terme v provincii Pavia.