Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Karol III. odhalil sochy svojich rodičov na priečelí Royal Albert Hall

Na snímke britský kráľ Karol III. Foto: TASR/AP

Panovnícky pár neskôr na podujatí sprevádzalo ďalších deväť členov kráľovskej rodiny vrátane princa Williama a jeho manželky Catherine

Londýn 12. novembra (TASR) - Britský kráľ Karol III. a kráľovná Kamila v sobotu večer odhalili sochy zosnulej kráľovnej Alžbety II. a zosnulého princa Philipa na vstupnom priečelí londýnskej Royal Albert Hall, kam prišli na spomienkovú slávnosť charitatívnej organizácie Royal British Legion (RBL).

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Bronzové diela v životnej veľkosti, ktoré pripomínajú oddanosť bývalej kráľovnej a jej manžela tejto koncertnej sále, boli inštalované v rámci 150. výročia jej otvorenia.

Panovnícky pár neskôr na podujatí sprevádzalo ďalších deväť členov kráľovskej rodiny vrátane princa Williama a jeho manželky Catherine. Britský premiér Rishi Sunak sledoval program z lóže naľavo od kráľovskej rodiny spolu so svojou manželkou Akshatou Murtyovou, zatiaľ čo predseda labouristov sir Keir Starmer sedel v samostatnej lóži napravo so svojou manželkou lady Victoriou.

Vystúpili britská soulová speváčka Mica Paris, popová hviezda Calum Scott, tenorista Alfie Boe a ďalší.

Kráľovská princezná Anne si uctila pamiatku tých, ktorí prišli o život v Bitke o Atlantik, najdlhšej vojenskej kampani druhej svetovej vojny. Na podujatí sa vzdávali pocty aj pozostalým, ktorí stratili svojich blízkych v dôsledku vojenskej služby.

Podujatie sa skončilo zborovým spevom štátnej hymny "Boh ochraňuj kráľa", po ktorom nasledovali tri zvolania na slávu panovníkovi. Keď Karol III. odchádzal s ostatnými členmi kráľovskej rodiny, zamával davu, ktorý mu tlieskal.

RBL je britská charitatívna organizácia, ktorá poskytuje finančnú, sociálnu a emocionálnu podporu príslušníkom a veteránom britských ozbrojených síl, ich rodinám a odkázaným osobám, ako aj všetkým ostatným ľuďom v núdzi.