Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Karadžič cíti iba morálnu zodpovednosť za zločiny, tvrdí jeho obhajca

Na archívnej snímke Radovan Karadžič. Foto: TASR/AP

Príbuzní obetí masakru v Srebrenici, kde v roku 1995 bosnianskosrbské sily zavraždili približne 8000 bosnianskych Moslimov, sa zhromaždili pri tamojšom pamätníku a sledovali vysielanie zo súdu.

Haag 20. marca (TASR) - Bývalý bosnianskosrbský líder Radovan Karadžič cíti "morálnu zodpovednosť" za vojnové zločiny spáchané počas bosnianskej vojny v rokoch 1992 - 1995. Nesúhlasí však s rozhodnutím tribunálu OSN, ktorý mu za ne pripísal "individuálnu trestnú zodpovednosť". Uviedol to Karadžičov obhajca po tom, čo tribunál OSN poslal v stredu jeho klienta za mreže na doživotie.

Podľa agentúry AP Karadžičov obhajca Peter Robinson taktiež uviedol, že jeho klient "žiada svojich priaznivcov, aby sa štítili akéhokoľvek násilia".

Odvolací senát tribunálu v holandskom Haagu oznámil, že "ukladá doživotný trest odňatia slobody" Karadžičovi po tom, čo zamietol jeho odvolanie proti verdiktu z roku 2016, keď ho uznal za vinného z genocídy, vojnových zločinov či zločinov proti ľudskosti. Z pôvodne vymeraných 40 rokov väzenia mu zvýšil mu trest na doživotie.

Prípad bývalého bosnianskosrbského vodcu bol považovaný za kľúčový k dosiahnutiu spravodlivosti pre obete bosnianskej vojny, ktorá zanechala viac ako 100.000 mŕtvych a milióny bez domova, poznamenala AP.

Príbuzní obetí masakru v Srebrenici, kde v roku 1995 bosnianskosrbské sily zavraždili približne 8000 bosnianskych Moslimov, sa v stredu zhromaždili pri tamojšom pamätníku a sledovali vysielanie zo súdu. Po oznámení rozhodnutia tlieskali. Súdny proces sledovalo aj približne 500 ľudí na veľkej obrazovke v priestoroch sarajevskej radnice.