Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Kanadský premiér Justin Trudeau a jeho manželka oznámili odlúčenie

Kanadský premiér Justin Trudeau a jeho manželka Sophie Grégoirová Trudeauová. Foto: TASR/AP

Obaja sa spoznali ešte ako deti, Sophie bola spolužiačkou jeho Justinovho najmladšieho brata Michela. Znova sa zišli v roku 2003 spolu moderovali charitatívny galavečer.

Toronto 2. augusta (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau a jeho manželka Sophie Grégoirová Trudeauová v stredu oznámili, že sa po 18 rokoch manželstva odlučujú. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Obaja vo vyhláseniach zverejnených na sociálnej sieti napísali, že sa tak rozhodli po "mnohých a ťažkých rozhovoroch". V oznámení úradu premiéra sa uvádzalo, že obaja podpísali dohodu o právnom odlúčení.

Trudeau sa ujal funkcie premiéra v roku 2015. Sophie Trudeauová je bývalá modelka a televízna moderátorka, manželstvo uzavreli v roku 2005. Majú tri deti: 15-ročného Xaviera, 14-ročnú Ellu-Grace a deväťročného Hadriena.

"Tak ako vždy aj teraz zostávame tesne spätou rodinou s hlbokou láskou a úctou jedného k druhému a ku všetkému, čo sme vybudovali a budeme ďalej budovať," napísali obaja.

Spoločne ich bolo naposledy vidieť na verejnosti počas Dňa Kanady v Ottawe minulý mesiac.

"Zostávajú úzko spätou rodinou a Sophie a premiér sa sústreďujú na výchovu svojich detí v bezpečnom, milujúcom a spolupracujúcom prostredí," uviedol Trudeauov úrad vo vyhlásení. "Rodina pôjde spoločne na dovolenku, od budúceho týždňa," dodal.

Obaja sa spoznali ešte ako deti, Sophie bola spolužiačkou jeho Justinovho najmladšieho brata Michela. Znova sa zišli v roku 2003 spolu moderovali charitatívny galavečer.

Trudeau je druhý premiér, ktorý oznámil odlúčenie počas výkonu úradu. Jeho otec Pierre Trudeau a matka Margaret Trudeauová sa rozišli v roku 1979 a rozviedli sa v roku 1984, keď bol Trudeau starší posledný rok vo funkcii premiéra.

Keď Justin Trudeau v roku 2015 prvýkrát nastúpil do úradu, bol politickou hviezdou tak ako jeho otec. Škandály, únava voličov a ekonomická inflácia si však po ôsmich rokoch pri moci vybrala daň na popularite.

Len pre niekoľkými mesiacmi Trudeau zverejnil fotografiu, na ktorej sa držia s manželkou za ruky v deň ich výročia. A napísal: "Každá míľa tejto spoločnej cesty je dobrodružstvom. Milujem ťa, Soph. Šťastné výročie!"