Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kanada nestiahne svojich diplomatov z Kuby pre záhadné ochorenia

Kuba Foto: TERAZ.sk/Martina Miksová

Niektorým diagnostikovali mierne poškodenie mozgu, trvalú stratu sluchu či otras mozgu. Iní trpeli žalúdočnou nevoľnosťou, bolesťami hlavy a zvonením v ušiach alebo sa nedokázali sústrediť.

Ottawa 11. januára (TASR) - Kanada nemá v úmysle stiahnuť svojich diplomatov z Kuby, hoci najmenej osem ľudí spojených s jej veľvyslanectvom má zrejme symptómy možného ochorenia, ktorého kauza poškodila vzťahy USA s Kubou. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa nemenovaného vysokého vládneho predstaviteľa.

Ten v stredu uviedol, že títo ôsmi boli medzi 27 osobami, ktorí sa podrobili vyšetreniu. Týchto osem ľudí potrebovalo ďalšiu liečbu, ale nikto z nich nebol hospitalizovaný, takže nebol dôvod ambasádu v Havane zatvoriť.

Prípad vyšetruje kanadská polícia, ale doteraz nenašla dôkaz, že by šlo o zámerný útok. Taktiež neprišli s vysvetlením pôvodu chorôb.

Dvadsať kanadských rodín má spojenie s ambasádou a ľudia z polovice z nich sa dali testovať po správach, že 24 amerických vládnych úradníkov pôsobiacich v Havane a ich rodinných príslušníkov začalo postupne od konca roka 2016 trpieť rôznymi chorobnými príznakmi nejasného pôvodu.

Niektorým diagnostikovali mierne poškodenie mozgu, trvalú stratu sluchu či otras mozgu. Iní trpeli žalúdočnou nevoľnosťou, bolesťami hlavy a zvonením v ušiach alebo sa nedokázali sústrediť či spomenúť si na bežné slová. Ako možná príčina sa - vzhľadom na výpovede poškodených - uvádzal útok neznámeho pôvodu, možno infrazvukom či ultrazvukom. Neskôr vyšetrovatelia nevylúčili ani iné možnosti vrátane vírusového útoku.

Spojené štáty v reakcii na celú kauzu stiahli v októbri z Havany viac ako polovicu svojho diplomatického personálu a všetkých rodinných príslušníkov. Neskôr vyhostili z USA 15 kubánskych diplomatov. Minister zahraničných vecí USA dokonca pohrozil úplným uzavretím americkej ambasády na Kube.

Kuba v reakcii začala túto záležitosť vyšetrovať, akúkoľvek účasť na útokoch však rázne odmietla.

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson v rozhovore pre AP zverejnenom v pondelok uviedol, že nechce vystavovať amerických diplomatov ohrozeniu ich zdravia a nemá v úmysle ich vyslať späť na Kubu.