Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Kampaň pred predčasnými voľbami v Portugalsku poznačili škandály

Električka jazdí centrom Lisabonu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Vnútropolitickú situáciu zhoršilo mnoho korupčných škandálov a príklon k populistom pre rozčarovanie verejnosti z politickej triedy.

Lisabon 25. februára (TASR) — V nedeľu sa v Portugalsku začala oficiálna dvojtýždňová predvolebná kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami 10. marca. Hlavné súperenie sa očakáva medzi stredoľavou Socialistickou stranou (PS) a stredopravou Sociálnodemokratickou stranou (PSD), silnie však podpora pre pravicovo-populistickú stranu Chega (Stačí). TASR informuje podľa správy agentúry AP.

PS a PSD a ich koalície s menšími stranami sa už dlhodobo striedajú pri moci. Pre zostavenie stabilnej vlády však potrebujú podporu menších strán, čo predvolebné prieskumy nedokážu dokonale predpovedať.

Vnútropolitickú situáciu zhoršilo mnoho korupčných škandálov a príklon k populistom pre rozčarovanie verejnosti z politickej triedy. Portugalsko si 25. apríla pripomenie polstoročie od karafiátovej revolúcie, ktorá zvrhla pravicový korporatívny režim Estado Novo, nastolený v roku 1933 Antóniom Salazarom.

Pád socialistickej vlády v novembri pre podozrenia z korupcie priniesol aj domovú prehliadku bydliska premiéra Antónia Costu. Lisabonský súd tiež rozhodol, že za korupciu bude súdený José Sócrates, Costov socialistický predchodca v premiérskom kresle v rokoch 2005–11. Podľa prokuratúry získal asi 34 miliónov eur z úplatkov, podvodov a prania špinavých peňazí.

"Portugalsko potrebuje vyčistiť," hlása preto billboard pravicovo-populistickej strany Chega. Jej líder, 41-ročný právnik André Ventura, je na treťom mieste v prieskumoch verejnej mienky. Chega vo voľbách v roku 2019 získala 1,3 percenta hlasov, v roku 2022 7,3 percenta a podľa prieskumov to teraz môže stúpnuť na dvojnásobok, ak sa voliči rozhodnú pre protestné hlasovanie.

Pre vznik vlády preto bude dôležité, ako veľmi bude PSD po ôsmich rokoch v opozícii potrebovať poslancov Chega pre vytvorenie parlamentnej väčšiny. Volebným lídrom PSD je Luís Montenegro (51), ktorý pôsobí v parlamente už viac ako 20 rokov a vedie koaličnú Demokratickú alianciu s dvoma menšími stranami napravo od stredu.

Ľavicová PS jej môže úspešne konkurovať tak ako v minulosti parlamentným spojenectvom s komunistami alebo stranou Ľavý blok. Líder PS Pedro Nuno Santos (46) bol poslancom parlamentu od roku 2004 a v minulej vláde pôsobil ako minister bývania a infraštruktúry. Musel však odstúpiť pre postup pri záchrane spoločnosti Air Portugal a spor o miesto nového lisabonského letiska.