Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Kaddáfího bývalý osobný tajomník sa v JAR stal terčom útoku

Na archívnej snímke Muammar Kaddáfí Foto: TASR/AP

Bašír žije v exile v Južnej Afrike už asi 5 rokov. Stále je naňho vydaný medzinárodný zatykač, a to v súvislosti s vyšetrovaním podozrení, že Sarkozyho predvolebná kampaň bola financovaná aj Líbyou.

Pretória 26. februára (TASR) - Sálih Bašír, bývalý pokladník a osobný tajomník líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, bol vážne zranený, keď neznámi páchatelia ostreľovali jeho auto, ktorým sa presúval na letisko v juhoafrickom Johannesburgu.

Incident sa odohral ešte minulý piatok. Bašír bol vážne zranený, ale podľa svojho advokáta by sa mal vystrábiť.

Rozhlasová stanica RFI v pondelok upozornila, že k incidentu došlo za znepokojujúcich okolností. Bašír by mal totiž vypovedať v kauze financovania predvolebnej kampane exprezidenta Nicolasa Sarkozyho z roku 2007.

Identita útočníkov nie je známa. Zatiaľ nie je jasné, či šlo o "banálnu" agresiu alebo naplánovaný atentát súvisiaci s ďalšími prípadmi, do ktorých vývoja by 71-ročný Bašír svojím svedectvom mohol zasiahnuť.

Bašír žije v exile v Južnej Afrike už asi päť rokov. Ešte stále je naňho vydaný medzinárodný zatykač, a to v súvislosti s vyšetrovaním podozrení, že Sarkozyho predvolebná kampaň bola financovaná aj Líbyou.

Ako dodala stanica RFI, ide o veľmi citlivý prípad: jeden zo svedkov v ňom už zmizol. Ide o Šukrího Ghaníma, bývalého líbyjského ministra ropného priemyslu, ktorého telo sa v roku 2012 našlo vo Viedni v Dunaji.

Vlani v apríli, keď do Južnej Afriky v rámci vyšetrovania kauzy Sarkozy dorazila skupina francúzskych vyšetrovateľov, Bašír využil svoje právo nevypovedať.