Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

K zodpovednosti za zabitie amerického učiteľa sa prihlásila al-Káida

Shruma, pôvodom z Pensylvánie, zastrelili v nedeľu v meste Taíz, kde žil s manželkou a dvoma synmi. Zabili ho dvaja páchatelia na motorke, keď išiel ráno do práce.

Saná 22. marca (TASR) - Jemenská al-Káida sa dnes prihlásila k zodpovednosti za zabitie amerického učiteľa angličtiny Joela Shruma, ktorý pôsobil ako zástupca riaditeľa tamojšej jazykovej školy Švédsky inštitút.

Vo vyhlásení al-Káidy, ktoré sa objavilo na internetovej stránke militantov, sa uvádza, Shruma obvinili z obracania Jemenčanov na kresťanskú vieru. Jeho kolegovia na škole to však hneď po vražde popreli.

Shruma (29), pôvodom z Pensylvánie, zastrelili v nedeľu v meste Taíz, kde žil s manželkou a dvoma synmi. Zabili ho dvaja páchatelia na motorke, keď išiel ráno do práce.

V utorok demonštrovali v meste stovky mladých ľudí, niesli Američanove fotografie a skandovali: "Jemen nie je miestom pre terorizmus. Máme ťa radi, Joel!"

V Jemene sa zvýšilo násilie - vyvolávané islamistickou militantnou sieťou - po minulomesačnom nástupe prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorý prisľúbil bojovať proti regionálnemu krídlu al-Káidy.