Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Juncker označil separatistické úsilie Katalánska za katastrofu

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Bývalému katalánskemu lídrovi Puigdemontovi, ktorý sa momentálne zdržiava v Belgicku, Juncker odkázal, že nesmie podceňovať širokú podporu, ktorej sa v celej Európe teší Mariano Rajoy.

Madrid 19. novembra (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker označil separatistické úsilie španielskeho regiónu Katalánsko za "katastrofu" a zároveň opätovne potvrdil podporu, ktorú má zo strany EÚ jednotné Španielsko. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

"Katalánsko nám spôsobuje nesmierne starosti. Tá situácia, ktorú vyprovokovalo, sa mi vôbec nepozdáva, je to katastrofa," povedal Juncker pre denník El País. Bývalému katalánskemu lídrovi Carlesovi Puigdemontovi, ktorý sa momentálne zdržiava v Belgicku, Juncker odkázal, že "nesmie podceňovať širokú podporu, ktorej sa v celej Európe teší (španielsky premiér) Mariano Rajoy".

Španielsko sa podľa AP ocitlo v najhoršej politickej kríze za posledných 40 rokov po tom, čo katalánsky regionálny parlament porušil španielsku ústavu a 27. októbra vyhlásil nezávislosť Katalánska.

Na vzniknutú situáciu reagoval španielsky premiér odvolaním katalánskej vlády, rozpustením tamojšieho parlamentu a vypísaním regionálnych volieb, ktoré by sa mali konať 21. decembra. Tie by podľa Junckera "mohli a mali prispieť k zlepšeniu" situácie.