Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

A. Jolie chce spolupracovať s NATO v boji proti sexuálnym zločinom

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a osobitná vyslankyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), hollywoodska filmová hviezda Angelina Jolie počas stretnutia 31. januára 2018 v Leuvene. Foto: TASR/AP

Bez zodpovednosti za takéto zločiny sa nedá dosiahnuť mier, upozornila slávna herečka.

Brusel 31. januára (TASR) - Americká herečka Angelina Jolie by chcela v boji proti sexuálnemu násiliu ako vojnovému zločinu spolupracovať so Severoatlantickou alianciou. Hollywoodska hviezda a humanitárna aktivistka to vyhlásila v stredu počas návštevy centrály NATO v Bruseli.

Bez zodpovednosti za takéto zločiny sa nedá dosiahnuť mier, upozornila Jolieová, ktorá pôsobí aj ako osobitná vyslankyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Bojovať proti sexuálnemu násiliu vo svete bude herečka podľa vlastných slov v spolupráci s NATO prostredníctvom lepšej odbornej prípravy, lepšieho monitorovania a informovania a zvyšovania povedomia o tomto probléme.

"Použitie znásilnenia ako vojnovej zbrane bolo považované za nevyhnutný prvok konfliktu či ako menej závažný trestný čin, a ako problém príliš ťažký alebo príliš nepríjemný, aby sa s ním spoločnosti mohli zaoberať," povedala Jolie.

"Toto je historická nespravodlivosť a rozhodujúca otázka pre medzinárodný mier a bezpečnosť,"
konštatovala herečka. Dodala, že znásilnenie ako zbraň zohralo významnú úlohu vo vojenských konfliktoch po celom svete a tiež pri vzniku utečeneckých vĺn.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v tejto súvislosti oznámil, že aliancia zvýši svoje už jestvujúce vzdelávacie a školiace programy o sexuálnom násilí pre vojakov členských krajín a aj partnerské ozbrojené sily.

Táto vojenská aliancia podľa Stoltenberga takisto zintenzívni úsilie o monitorovanie a nahlasovanie násilia založeného na rodovej príslušnosti a mieni zvýšiť globálne povedomie o tomto probléme, povedal.

"Sexuálne násilie je vojnová taktika proti ženám a dievčatám, ale aj proti mužom a chlapcom,"
povedal Stoltenberg a dodal: "NATO už teraz na riešenie tejto otázky vynakladá veľa, stále sa však dá urobiť viac."