Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Johnson & Johnson zaplatí 150 mil. dolárov za podiel na kríze opiátov

Na archívnej snímke z 28. apríla 2023 logo farmaceutickej spoločnosti Johnson & Johnson v americkom meste Flourtown. Foto: TASR/AP

Na základe dohody miestne samosprávy v štáte Washington získajú 123,3 milióna dolárov na riešenie krízy s opiátmi.

Olympia 25. januára (TASR) - Americký štát Washington sa dohodol s farmaceutickou spoločnosťou Johnson & Johnson na vyrovnaní 149,5 milióna dolárov v prípade zneužívania opiátov. Dohodu musí ešte schváliť sudca. Generálna prokuratúra štátu Washington o dohode informovala v stredu, pričom farmaceutickú spoločnosť žalovala zo zodpovednosti za nadmerné predpisovanie a užívanie opiátov. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Na základe dohody miestne samosprávy v štáte Washington získajú 123,3 milióna dolárov na riešenie krízy s opiátmi. Pôjde o liečbu závislosti, rozšírenie prístupu k liekom na zvrátenie predávkovania a na služby pre závislé tehotné ženy. Zvyšok sumy pokryje súdne trovy.

Washingtonská prokuratúra zažalovala spoločnosť Johnson & Johnson v roku 2020 pre podporu vysokého predaja opiátov na predpis. Podľa nej spoločnosť klamala lekárov aj verejnosť o účinnosti opiátov pri chronickej bolesti a nízkom riziku závislosti. Johnson & Johnson označila za jedného z najväčších dodávateľov surovín na výrobu opiátov.

Opiátovú epidémiu v USA vyvolalo nadmerné užívanie liekov na tlmenie bolesti na konci 90. rokov minulého storočia. Milióny Američanov ich mali buď na lekársky predpis, v prípade ich nedostatku si ich kupovali na čiernom trhu.

Od roku 1999 do roku 2021 zomrelo v USA viac než milión ľudí v dôsledku predávkovania, väčšinou práve opiátmi. Ministerstvo zdravotníctva štátu Washington uvádza, že v roku 2022 zomrelo v tomto štáte 2048 ľudí na predávkovanie opiátmi, čo je takmer dvojnásobok oproti roku 2019.