Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

John Swinney je nový škótsky premiér, potvrdil to parlament

Novozvolený líder Škótskej národnej strany (SNP) John Swinney v škótskom parlamente v Edinburghu v utorok 7. mája 2024. Foto: TASR/AP

Swinney (60) získal podporu 64 poslancov v 129 člennom parlamente.

Edinburgh 7. mája (TASR) - Škótsky parlament v utorok hlasovaním potvrdil Johna Swinneyho vo funkcii nového škótskeho premiéra. Bude na čele menšinovej vlády, píše TASR podľa agentúry AFP a stanice BBC.

Swinney (60) získal podporu 64 poslancov v 129 člennom parlamente. Nahradí Humzu Yousafa, ktorý minulý týždeň rezignoval ako premiér i líder Škótskej národnej strany (SNP). Strana v pondelok vo funkcii nového predsedu potvrdila Swinneyho, ktorý ju viedol už v rokoch 2000-2004.

Swinney je siedmy škótsky premiér od roku 1999, keď prenosom právomocí z Londýna vznikol škótsky parlament. Bude na čele menšinovej vlády a na schválenie zákonov bude preto potrebovať podporu opozičných poslancov.

Yousaf sa rozhodol odstúpiť po rozpade vládnej koalície SNP so zelenými. Vo funkcii mienil zotrvať až do zvolenia svojho nástupcu. V utorok (7. mája) poslal kráľovi Karolovi III. oficiálny list, v ktorom sa vzdal postu premiéra.

Minulú stredu 1. mája sa v škótskom parlamente uskutočnilo aj hlasovanie o nedôvere, v ktorom vláda uspela a SNP získala príležitosť zvoliť si nového lídra.