Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Japonsko zrušilo varovanie pred vlnami cunami vydané po zemetrasení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa webu Japan Times zemetrasenie nastalo vo štvrtok o 11.00 h miestneho času a jeho epicentrum sa nachádzalo neďaleko ostrova Torišima v reťazci ostrovov Izu v hĺbke asi 10 kilometrov.

Tokio 5. októbra (TASR) - Japonské úrady zrušili varovanie pred vlnami cunami, ktoré vo štvrtok vydali po silnom zemetrasení pri ostrove Honšú. Škody neboli hlásené. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Úrady vydali po zemetrasení druhý najnižší stupeň varovania pred cunami. Obyvatelia v reťazci ostrovov Izu, ktorý sa tiahne na juh od stredu ostrova Honšú, dostali odporučenie, aby sa zdržiavali ďalej od pobrežia a ústí riek.

Americká geologická služba USGS uviedla, že oblasť neďaleko ostrovov v reťazci Izu vo štvrtok ráno zasiahla séria podmorských zemetrasení. Najsilnejšie z nich dosiahlo silu s magnitúdou 6,1 v hĺbke desať kilometrov.

Japonská meteorologická agentúra upozornila, že pobrežie môžu zasiahnuť vlny cunami vysoké jeden meter. Neskôr informovala, že pri pobreží ostrova Hačijódžima bola spozorovaná malá, asi 30-centimetrová vlna cunami.

V Japonsku sa vyskytuje najviac zemetrasení. Mohutné otrasy v roku 2011 spôsobilo cunami, ktoré zničilo veľké časti severného Japonska a spôsobilo haváriu v jadrovej elektrárni Fukušima.