Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Japonsko si dnes uctilo pamiatku obetí z Nagasaki

Japonsko si pripomína zhodenia atómovej bomby na mesto Nagasaki počas druhej svetovej vojny. Na snímke japonská žena sa modlí pred pamätníkom v mierovom parku ležiacom neďaleko epicentra výbuchu v Nagasaki v piatok 9. augusta 2013. Foto: TASR/AP Photo

Od roku 1955 sa v Hirošime a Nagasaki každoročne konajú medzinárodné konferencie, ktoré majú docieliť zákaz atómových a vodíkových zbraní.

Nagasaki 9. augusta (TASR) - Japonsko si dnes pripomenulo 71. výročia zhodenia americkej jadrovej bomby na mesto Nagasaki. Tento útok, spáchaný jadrovou bombou nazvanou Fat Man, si vyžiadal 70 000 obetí a vyše 75 000 zranených.

Smútočné obrady sa začali o 10.35 h miestneho času. O 11.02 h - v čase, keď pred 71 rokmi vo výške 500 metrov nad Nagasaki vybuchla bomba so silou 21 kiloton - nastala minúta ticha za všetky obete. K ich pamätníku boli položené vence z bielych a žltých chryzantém a uskutočnil sa aj obrad obetovania vody pre obete bombardovania, ktoré - zomierajúc - o ňu prosili. K pamätníku boli preto postavené drevené vedrá s pitnou vodou.

VIDEO: Od jadrových útokov prešlo už 71 rokov



S prejavom k zhromaždeným vystúpil primátor Nagasaki Tomihisa Taue, ktorý vyjadril vďaku za návštevu prezidenta USA Baracka Obamu. Ten do Nagasaki zavítal v rámci summitu G7 v Japonsku. Primátor vyzval aj lídrov ostatných krajín sveta, aby nasledovali Obamov príklad a navštívili Nagasaki a Hirošimu, aby na vlastné oči videli následky jadrového bombardovania.

V predvečer dnešných obradov zapálili v mestskom parku v Nagasaki 4500 sviečok, ktoré vyrobili deti mladšieho školského veku z rôznych častí Japonska. Na väčšine sviečok sa skvel nápis "Mier" alebo slogany za svet bez jadrových zbraní.

Na archívnej snímke z roku 1945 je japonské mesto Nagasaki po zhodení atómovej bomby.V pozadí je pozostatok zo závodu Mitsubishi. Americká plutóniová bomba dopadla na Nagasaki 9. augusta 1945 a zanechala v ňom 80 000 mŕtvych.
Foto: TASR/AP


Pred tromi dňami si 71. výročie jadrového útoku na svoje mesto pripomenuli aj obyvatelia Hirošimy. Odhaduje sa, že pri samotnom bombardovaní Hirošimy zahynulo 70 000 - 80 000 ľudí a vyše 100 000 utrpelo vážne zranenia. Desaťtisíce ďalších osôb zomreli neskôr na následky ožiarenia.

Dátum zhodenia atómovej bomby na Hirošimu sa stal Svetovým dňom boja za zákaz jadrových zbraní a je známy aj pod názvom Deň Hirošimy. Od roku 1955 sa v Hirošime a Nagasaki každoročne konajú medzinárodné konferencie, ktoré majú docieliť zákaz atómových a vodíkových zbraní.