Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Predsedom poroty tokijského filmového festivalu bude Wim Wenders

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Wendersa fascinuje Japonsko od chvíle, keď v 70. rokoch prvýkrát videl film majstrovského režiséra Jasudžiróa Ozua.

Tokio 12. júna (TASR) - Nemecký režisér Wim Wenders, známy dielami ako "Nebo nad Berlínom" a "Tak ďaleko, tak blízko!", bol vymenovaný za predsedu poroty 36. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Tokiu (TIFF), oznámili v pondelok organizátori. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Japonský herec Kódži Jakušo získal na tohtoročnom filmovom festivale vo francúzskom Cannes cenu pre najlepšieho herca za hlavnú úlohu vo Wendersovom najnovšom filme "Perfect Days". Hrá v ňom muža, ktorý žije v Tokiu a čistí toalety.

Wendersa fascinuje Japonsko od chvíle, keď v 70. rokoch prvýkrát videl film majstrovského režiséra Jasudžiróa Ozua.

Aktuálny ročník festivalu TIFF je preto venovaný tomuto japonskému tvorcovi, ktorý sa narodil pred 120 rokmi. Organizátorov podľa ich vlastného vyjadrenia veľmi teší, že Wenders ako Ozuov fanúšik bude prítomný na tomto podujatí.

Wenders sa zúčastnil už na prvom ročníku TIFF v roku 1985 so svojím oceneným filmom "Paríž, Texas".

V roku 1993 bol predsedom poroty súťaže TIFF Young Cinema Competition. Naposledy sa zúčastnil na filmovom festivale v Tokiu v roku 2011 - s dokumentárnym filmom "Pina".

Jeho pocta nemeckej tanečnici a choreografke Pine Bauschovej, ako aj jej tanečnému súboru Tanztheater Wuppertal bola v nasledujúcom roku nominovaná na Oscara v kategórii najlepší dokumentárny film.