Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Japonsko bičuje silný tajfún Gučol, utiekli pred ním tisíce ľudí

Foto: TASR/AP

Gučol je prvý tajfún sezóny, ktorý udrel na japonskú pevninu. Meno dostal po mikronézskom korení, ktoré je v Európe známe ako kurkuma.

Tokio 19. júna (TASR) - Silný tajfún Gučol bičoval dnes japonský ostrov Honšú prudkým vetrom a intenzívnym dažďom, čo prinútilo tisíce ľudí utiecť zo svojich domovov do bezpečia a narušilo dopravu v krajine.

Japonské úrady vyzvali na opustenie domovov vyše 10.000 obyvateľov mesta Išinomaki, ktoré leží na východnom pobreží ostrova Honšú severne od Fukušimi a vlani ho silno zasiahlo ničivé zemetrasenie a cunami. Do bezpečných oblastí odporučili tiež evakuovať dedinčanov z provincie Wakajama.

Keďže rýchlosť vetra v strede tajfúnu dosiahla vyše 90 km/h, operátori leteckej a železničnej dopravy v krajine rušili a odkladali plánované spojenia.

Japonská meteorologická agentúra varovala, že dážď a silný vietor pretrvá aj počas stredy.

Gučol je prvý tajfún sezóny, ktorý udrel na japonskú pevninu. Meno dostal po mikronézskom korení, ktoré je v Európe známe ako kurkuma, informovala agentúra DPA.

Tajfún dorazil do Japonska z Filipín, kam v nedeľu priniesol silný dážď a na severe krajiny spôsobil menšie zosuvy pôdy.