Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Japonské aerolínie ANA rušia ďalšie lety Boeingov 787 Dreamliner

Boeing 787 Dreamliner Foto: TASR/AP

Japonské aerolínie odstavili supermoderné stroje po incidente, ku ktorému došlo 16. januára, keď sa v kokpite jedného z ich Boeingov 787 Dreamliner objavil dym a musel núdzovo pristáť.

Tokio 25. februára (TASR) - Japonská letecká spoločnosť All Nippon Airways (ANA) sa rozhodla zrušiť všetky lety nových strojov Boeing 787 Dreamliner, ktoré mala naplánované v období od 31. marca do 31. mája.

Dôvodom sú technické problémy, pre ktoré aerolínie na celom svete dočasne stiahli tieto lietadlá z prevádzky. Informovala o tom agentúra DPA.

Nové opatrenia sa dotknú 1714 letov. Celkovo tak ANA do konca mája zruší 3601 letov. Japonské aerolínie odstavili supermoderné stroje po incidente, ku ktorému došlo 16. januára, keď sa v kokpite jedného z ich Boeingov 787 Dreamliner objavil dym a musel núdzovo pristáť.

Viaceré letecké spoločnosti minulý mesiac zaznamenali sériu problémov Boeingu 787 Dreamliner, a to jednak problémy s lítiovo-iónovými batériami lietadla, a tiež únik paliva. Preto ich z bezpečnostných dôvodov nechali na zemi, kým odborníci nezistia, čo je ich príčinou.

Japonskí odborníci minulý týždeň oznámili, že za únikom paliva v strojoch Dreamliner japonských aerolínií sú problémy s ventilom palivovej nádrže.

ANA majú vo svojej flotile najviac Dreamlinerov, konkrétne 17 strojov. Pri ich výrobe Boeing použil nové technológie, vďaka čomu spotrebujú menej paliva a cestujúcim ponúkajú väčšie pohodlie.