Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

FOTO: Japonská sopka Iódake vybuchla prvýkrát po 250 rokoch

Japonská sopka Iódake. Foto: TASR/AP

Erupcie v piatok ustali, ale z vulkánu stále stúpa biely dym. Úrady preto varovali obyvateľov okolitých miest pred hrozbou ďalšej sopečnej aktivity.

Tokio 20. apríla (TASR) - Japonská sopka Iódake sa vo štvrtok prebudila prvýkrát po 250 rokoch. Úrady vyhlásili okolo sopky uzavretú zónu pre obavy z ďalších erupcií, informovala v piatok agentúra AP.

Z krátera vulkánu Iódake začal vo štvrtok vystupovať stĺp sopečného dymu a popola. Išlo o prvú erupciu tejto sopky od roku 1768.

Z vulkánu stále stúpa biely dym.
Foto: TASR/AP


Japonská meteorologická agentúra po štvrtkovej erupcii rozšírila uzavretú zónu, ktorá bola pôvodne vyhlásená len v okolí krátera, na celú horu Iódake.

Erupcie v piatok ustali, ale z vulkánu stále stúpa biely dym. Úrady preto varovali obyvateľov okolitých miest pred hrozbou ďalšej sopečnej aktivity. V oblasti platí tretí stupeň ohrozenia na päťstupňovej škále, informovala televízia NHK.

Hora Iódake sa nachádza sa na malom ostrove Jódžima a je súčasťou juhojaponského pohoria Kirišima. Leží približne 1000 kilometrov juhozápadne od Tokia.