Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pochod Orléansom: Janou z Arku má byť mulatka, čelí rasistickým útokom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mathilde E. Gamassouová má otca z Beninu a matku z Poľska. Po tom, ako ju komisia vybrala spomedzi kandidátok na rolu Jany z Arku, sa na sociálnych sieťach začali voči nej objavovať rasistické útoky.

Paríž 23. februára (TASR) - Prokuratúra francúzskeho mesta Orléans začala vyšetrovanie rasistických útokov, ktorých terčom sa na internete stala 17-ročná mulatka vybraná komisiou, aby v máji v tradičnom historickom sprievode stvárnila Janu z Arku.

Mathilde Edey Gamassouová má otca z Beninu a matku z Poľska. Po tom, ako ju komisia vybrala spomedzi 250 kandidátok na rolu Jany z Arku, sa na sociálnych sieťach začali voči nej objavovať rasistické útoky.

Prokurátor Nicolas Bessone následne začal vyšetrovanie, ktoré sa sústreďuje na dve twitterové kontá. Na prvom autor vo svojom príspevku prirovnal tvár dievčiny k paviánovi, na čo iný používateľ reagoval zdieľaním fotografie zachytávajúcej banány.

Urážanej študentke lýcea vyjadrila podporu aj Marlene Schiappová, štátna tajomníčka pre rovnosť mužov a žien, ktorá vo svojom mikroblogu na sieti Twitter napísala, že "rasistická nenávisť fašizoidnej scény nemá miesto vo Francúzskej republike" a zdôraznila, že Jana z Arku ani dejiny Francúzska "nie sú majetkom identitariánov" - bojovníkov za národnú identitu.

Pochod sprievod ulicami mesta Orléans sa tento rok 8. mája uskutoční jubilejný päťdesiatykrát. Ide o oslavu spolupatrónky Francúzska Jany z Arku a víťazstva francúzskych jednotiek nad Angličanmi v slávnej bitke pri Orléans.