Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

János Bóka: Bez Ruska nie je možná bezpečnostná architektúra Európy

Na archívnej snímke zamrznutá rieka Moskva a Kremeľ počas studeného západu slnka v Moskve v Rusku. Foto: TASR/AP

Vo vojne na Ukrajine denne prebiehajú aktívne boje. Vojaci a civilisti zomierajú každý deň. Najdôležitejšou prioritou maďarskej vlády je čo najskôr dosiahnuť prímerie, uviedol maďarský minister.

Budapešť 8. januára (TASR) - Budúca európska bezpečnostná architektúra nie je možná bez zapojenia Ruska. Vyhlásil to na Facebooku maďarský minister pre záležitosti Európskej únie János Bóka v súvislosti s rozhovorom, ktorý poskytol minulý piatok fínskemu denníku Ilta-Sanomat. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

"Neviem, kedy by bolo možné o takýchto rokovaniach uvažovať, ani kto by sa ich zúčastnil. Dúfam, že Európska únia môže v týchto diskusiách zohrať rozhodujúcu úlohu, keď príde na to čas," napísal minister na svojej facebookovej stránke.

"Vo vojne na Ukrajine denne prebiehajú aktívne boje. Vojaci a civilisti zomierajú každý deň. Najdôležitejšou prioritou maďarskej vlády je čo najskôr dosiahnuť prímerie. Len to by umožnilo rokovania s cieľom nájsť trvalé riešenie tohto konfliktu," poznamenal Bóka.

K termínu ratifikácie vstupu Švédska do Severoatlantickej aliancie maďarský minister povedal, že závisí od toho, ako rýchlo pokročí budovanie dôvery medzi Maďarskom a Švédskom. "Kľúčom je teda maďarsko-švédsky dialóg," podčiarkol na Facebooku Bóka. V rozhovore pre fínsky denník tiež povedal, že chápe, že členstvo Švédska v NATO by podporilo aj bezpečnosť Fínska.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)