Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

J. Trudeau sľúbil nové opatrenia na kontrolu zbraní. Ak vyhrá voľby

Justin Trudeau, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kanadský premiér to vyhlásil počas návštevy v Toronte, ktoré tento rok zažilo viacero útokov s použitím strelných zbraní.

Ottawa 14. augusta (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau v utorok vyhlásil, že ak jeho strana zvíťazí v októbrových parlamentných voľbách, navrhne nové opatrenia na kontrolu zbraní.

Trudeau to vyhlásil počas návštevy v Toronte, ktoré tento rok zažilo viacero útokov s použitím strelných zbraní. Kanadský premiér však nesľúbil zákaz ručných zbraní, čo požaduje konzervatívny primátor Toronta John Tory, s ktorým sa v utorok stretol.

Na tlačovej konferencii Trudeau uviedol, že nedávne prípady streľby v uliciach Toronta zdôraznili potrebu rozumnej politiky v oblasti vlastníctva a používania strelných zbraní. "Musíme konať," zdôraznil premiér s tým, že s Torym sa zhodli v tom, že "len represívna politika nie je (dostatočnou) odpoveďou".

Toronto, ktoré je najväčším mestom v Kanade, zažilo od začiatku tohto roku približne 270 prestreliek s 20 obeťami na životoch. V roku 2018 za rovnaké obdobie zaznamenali 248 takých prípadov s 30 obeťami.

Časť z týchto prestreliek polícia pripisuje vybavovaniu si účtov medzi pouličnými gangmi.

Aj keď počet násilností s použitím ručných strelných zbraní nedosahuje úroveň susedných Spojených štátov, táto otázka bude zrejme stredobodom volebnej kampane pred októbrovými voľbami do kanadského parlamentu. Najnovšie prieskumy verejnej mienky predpovedajú Trudeauovi a jeho Liberálnej strane veľmi tesný súboj s konzervatívcami pod vedením Andrewa Scheera.

Trudeau v Toronte pripomenul, že jeho vláda už podnikla niekoľko opatrení na boj proti násiliu spáchanému s pomocou zbraní. Ide napríklad o dôkladnejšie previerky záujemcu o zbraň ešte pred jej nákupom či obmedzenia pri preprave zbraní.

Premiér súčasne dodal, že "vieme, že je potrebné urobiť viac", a sľúbil, že čoskoro predstaví program svojej strany pre túto sféru.