Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelský veľvyslanec tvrdí, že Biely dom netlačí na prímerie v Gaze

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Herzog dodal, že napriek rozdielnym názorom panujúcim medzi americkými demokratmi na prístup USA k Izraelu sa tá základná podpora Washingtonu pre vojenské ciele Izraela nezmenila.

Tel Aviv 14. februára (TASR) - Izraelský veľvyslanec v USA Michael Herzog poprel, že by Washington tlačil na Izrael s cieľom dosiahnuť ukončenie jeho bojov v Gaze, hoci sa snaží dosiahnuť v nich prestávku. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy izraelského denníka The Times of Israel.

"Americká vláda má otázky týkajúce sa humanitárnej stránky vedenia vojny, ale nevnímam tam taký americký postoj, ktorý by sa nás snažil zastaviť," hovorí. "Prímerie s cieľom oslobodiť rukojemníkov, to určite, ale nie výzvy na zastavenie paľby," povedal.

Herzog dodal, že napriek rozdielnym názorom panujúcim medzi americkými demokratmi na prístup USA k Izraelu sa tá základná podpora Washingtonu pre vojenské ciele Izraela nezmenila.

Vojna v palestínskom Pásme Gazy vypukla po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, pri ktorom militanti zabili vyše 1100 ľudí, zväčša civilistov. V rukách Hamasu je podľa izraelskej vlády stále 136 ľudí, no najmenej 30 už nežije.

Izrael v reakcii na tento útok sľúbil, že Hamas zlikviduje, a jeho odvetné vzdušné útoky a pozemná ofenzíva si v Gaze podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva vyžiadali už vyše 28.576 obetí.

Podľa izraelskej armády Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru a bojovníkov do civilných objektov ako sú školy a nemocnice alebo do ich blízkosti, čím palestínskych civilistov zneužíva ako ľudské štíty. Hamas, ktorý je viacerými krajinami sveta považovaný za teroristickú organizáciu, to popiera.