Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izraelská armáda zastrelila muža podozrivého z útoku na Západnom brehu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako informovala agentúra Reuters, 19-ročný podozrivý Umar abú Lajlá bol smrteľne zranený po tom, ako v utorok večer spustil paľbu do vojakov, ktorí dostali rozkaz zadržať ho.

Jeruzalem 20. marca (TASR) - Izraelskí vojaci v utorok večer zastrelili Palestínčana podozrivého zo spáchania útoku, ktorý si vyžiadal smrť dvoch Izraelčanov.

Ako v noci na stredu informovala agentúra Reuters, 19-ročný podozrivý Umar abú Lajlá bol smrteľne zranený po tom, ako v utorok večer spustil paľbu do vojakov, ktorí dostali rozkaz zadržať ho.

Izraelská armáda spresnila, že izraelské jednotky obkľúčili budovu v blízkosti mesta Rámalláh na západnom brehu Jordánu a mladého Palestínčana zabili v prestrelke. Na izraelskej strane nie sú obete ani zranení.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva potvrdilo smrť jednej osoby v prestrelke s izraelskými vojakmi, ale bližšie podrobnosti neuviedlo.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pochválil izraelské bezpečnostné zložky za ich úspešnú operáciu a zopakoval, že "ruka Izraela zasiahne každého, kto ublíži našim občanom a vojakom".

K spomínanému útoku na občanov Izraela došlo v nedeľu v blízkosti židovskej osady Ariel.

Útočník najprv na križovatke zaútočil nožom na izraelského vojaka a vzal mu zbraň, z ktorej vystrelil na tri vozidlá. Zasiahol pri tom civilistu. Následne sa zmocnil jedného z vozidiel, s ktorým z miesta unikol. Na ďalšej križovatke opäť strieľal, pričom zranil druhého vojaka. Odtiaľ unikol do palestínskeho mesta Brukin.

Po nedeľňajšom útoku spustili izraelské bezpečnostné zložky pátranie po jeho páchateľovi. Táto ich operácia po období krehkého pokoja opäť zvýšila napätie v Izraeli a na Západnom brehu.

Obeťou nedeľného útoku sa stali vojak izraelskej armády a rabín. Ďalší vojak utrpel veľmi vážne zranenia.