Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Izrael zakázal židovským návštevníkom vstup do areálu mešity al-Aksá

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Rozhodnutie je dočasné. Ide o súčasť dlhoročnej politiky zákazu vstupu pre nemoslimov počas posledných desiatich dní moslimského posvätného mesiaca, píše agentúra AP.

Jeruzalem 11. apríla (TASR) - Až do konca moslimského pôstneho mesiaca ramadán majú židovskí návštevníci a turisti zakázaný vstup do areálu mešity al-Aksá v Jeruzaleme. V utorok to oznámila kancelária izraelského premiéra. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Ide o súčasť dlhoročnej politiky zákazu vstupu pre nemoslimov počas posledných desiatich dní moslimského posvätného mesiaca, píše agentúra AP.

V poslednom čase streľba, útoky raketami aj autom poznačili v Izraeli obdobie, keď sa moslimský pôstny mesiac ramadán prekrýva so židovským sviatok pesach a kresťanskou Veľkou nocou.

Deň po zásahu izraelskej polície v mešite al-Aksá odpálili na Izrael viac než 30 rakiet z Libanonu. Podľa izraelskej armády to bolo pravdepodobne palestínske ozbrojené hnutie Hamas.

Izrael následne uskutočnil letecké útoky v Pásme Gazy, ktoré ovláda Hamas a v južnom Libanone. Podľa izraelských predstaviteľov cieľom bola "teroristická infraštruktúra" palestínskych militantov.

Mešita al-Aksá je tretím najposvätnejším miestom islamu. Stojí na Chrámovej hore, kde kedysi stál židovský Jeruzalemský chrám. Do dnešných dní sa z neho zachoval len Múr nárekov alebo Západný múr. Dnes je to najposvätnejšie miesto Židov.

K Múru nárekov prichádzajú pútnici z celého sveta, aby sa tu modlili. Modlitby napísané na kúsku papiera zároveň vkladajú do štrbín múru.