Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael spomínal na padlých vojakov a obete terorizmu

Foto: TASR/AP

Spomienkový deň za padlých izraelských vojakov a obete terorizmu vyvrcholí dnes večer. Následne sa začnú oslavy Dňa nezávislosti.

Jeruzalem 15. apríla (TASR) - Minútu trvajúci zvuk sirén oznámil v nedeľu večer v Izraeli začiatok spomienkového dňa za padlých izraelských vojakov a obete terorizmu (Jom ha-zikaron).

Židovský štát si množstvom spomienkových podujatí pripomína pamiatku 23.085 vojakov a partizánov, ktorí zahynuli za viac ako 150 rokov počas konfliktov s arabskými krajinami a Palestínčanmi. Toto číslo zahŕňa aj 92 vojakov a policajtov, ktorí zomreli v ostatných 12 mesiacoch.

Izrael tiež spomína na 2493 civilistov, ktorí prišli o život od konca prvej blízkovýchodnej vojny po vzniku židovského štátu v roku 1948.

Sirény na ich pamiatku sa rozozvučali v nedeľu o 21.00 h miestneho času (20.00 h SELČ) a opäť sa tak stane dnes o 10.00 h SELČ.

Premiér Benjamin Netanjahu v prejave na slávnostnom ceremoniáli v Jeruzaleme sľúbil, že Izrael bude naďalej posilňovať svoju bezpečnosť.

"Od okamihu založenia štátu si nikdy neprestal želať mier so svojimi susedmi. A práve z tohto dôvodu sa jeho nepriatelia nikdy neprestal usilovať o jeho vymazanie z mapy," citovala Netanjahua agentúra DPA. Podľa premiéra stále existujú ľudia, ktorí chcú Izraelu ublížiť: "Nedokázali to v minulosti. Nikdy sa im to nepodarí."
Izraelčania si minútou ticha uctili pamiatku padlých.
Foto: TASR/AP

Spomienkový deň za padlých izraelských vojakov a obete terorizmu vyvrcholí dnes večer. Následne sa začnú oslavy Dňa nezávislosti, konkrétne 65. výročia založenia Štátu Izrael. Armáda v nedeľu na dobu sláv uzatvorila prístup do Predjordánska. Toto palestínske územie zostane uzavreté až do utorka, výnimku budú mať humanitárne prípady.