Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Izrael: Vo voľbách zvíťazila volebná aliancia premiéra Netanjahua

Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Konečné oficiálne výsledky by mali byť známe v stredu ráno, čo otvorí cestu pre koaličné rokovania medzi straníckymi lídrami, ktoré môžu trvať vyše mesiaca.

Jeruzalem 22. januára (TASR) - Volebné miestnosti v Izraeli, kde dnes občania hlasovali v predčasných parlamentných voľbách, sa o 21.00 h SEČ uzavreli.

Podľa prvých prognóz, tzv. exit polls, získa najviac kresiel v Knesete aliancia pravicových strán Likud-Jisrael bejtejnu (Izrael, náš domov) vedená úradujúcim premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Spoločná kandidátka získala podľa prvých odhadov v 120-člennom Knesete 31 kresiel, čo je výrazne menej, ako sa očakávalo. Ultranacionalistická strana ha-Bajit ha-Jehudi (Židovský domov) Naftaliho Bennetta, ktorá by mohla vstúpiť do vládnucej koalície, skončila na štvrtom mieste a získala približne 12 mandátov. Rovnaký počet mandátov by mala získať ultraortodoxná strana sefardských Židov Šas.

Na druhom mieste skončila len pred rokom založená centristická strana Ješ atid (Existuje budúcnosť) vedená bývalým novinárom Jairom Lapidom so ziskom 19 kresiel. Opozičná Strana práce na čele s Šeli Jachimovičovou skončila na treťom mieste a získala 17 kresiel. Ha-Tnua (Hnutie) bývalej šéfky diplomacie Cipi Livniovej má podľa prognóz len sedem mandátov.

Konečné oficiálne výsledky by mali byť známe v stredu ráno, čo otvorí cestu pre koaličné rokovania medzi straníckymi lídrami, ktoré môžu trvať vyše mesiaca.