Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Izrael tvrdí, že pri nálete na mešitu zabil teroristických operatívcov

Vojaci riadia militarové vozidlo blízko hraníc medzi Izraelom a pásmom Gazy v Izraeli, sobota 21. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Armáda však ukázala zábery, na ktorých je podľa nej vidieť vchod do bunkra pod mešitou.

Jeruzalem 22. októbra (TASR) - Izrael v nedeľu oznámil, že pri leteckom útoku na komplex pod mešitou v meste Džanín v okupovanom Predjordánsku zabil "teroristických operatívcov" z hnutí Hamas a Islamský džihád, ktorí plánovali útoky. TASR správu prevzala z tlačových agentúr AFP, DPA a Reuters.

Úder zasiahol mešitu al-Ansár, ktorú podľa Izraelských obranných síl (IDF) "používali teroristi ako veliteľské stredisko na plánovanie útokov a ako základňu na ich vykonávanie".

Izraelská armáda uviedla, že osoby, ktoré boli terčom útoku, už v uplynulých mesiacoch uskutočnili "niekoľko teroristických útokov a pripravovali ďalší bezprostredne hroziaci teroristický útok". Tieto osoby boli "neutralizované". Podrobnosti o počte osôb zabitých pri zásahu ani o ich totožnosti armáda nezverejnila.

Armáda však ukázala zábery, na ktorých je podľa nej vidieť vchod do bunkra pod mešitou. Sprístupnila aj schému, ktorá podľa nej ukazuje, kde mali militanti uložené zbrane.

Mešita sa nachádza v palestínskom utečeneckom tábore. Džanín je považovaný za baštu militantných Palestínčanov a izraelská armáda tam často podniká razie. Podľa nepotvrdených správ médií boli pri útoku zabití dvaja Palestínčania. Podpora Hamasu je medzi Palestínčanmi v Predjordánsku naďalej silná.

Od 7. októbra, keď militanti Hamasu vtrhli z pásma Gazy do Izraela a zabili najmenej 1400 ľudí - väčšinou civilistov, ktorých zastrelili, zmrzačili alebo upálili -, zabili izraelské jednotky alebo osadníci v Predjordánsku desiatky ľudí.

Izrael v rámci odvety začal intenzívne bombardovať pásmo Gazy, pričom podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva, ktoré riadi Hamas, zahynulo viac ako 4300 ľudí, väčšinou civilistov.