Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael poprel správu Hamasu o zabití ľudí čakajúcich na pomoc v Gaze

Zničené budovy stoja v Pásme Gazy pri pohľade z južného Izraela. Foto: TASR/AP

Izraelské sily spustili operáciu v tejto nemocnici v meste Gaza a jej okolí v pondelok s tým, že v rozľahlom areáli sa nachádzajú vysokopostavení členovia Hamasu.

Gaza/Jeruzalem 23. marca (TASR) – Izrael v sobotu poprel tvrdenie vlády hnutia Hamas v Pásme Gazy, podľa ktorého jeho armáda zabila 19 ľudí čakajúcich na rozdeľovanie humanitárnej pomoci. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

Tlačová kancelária Hamasu uviedla, že 19 ľudí zomrelo a 23 utrpelo zranenia. Podľa gazského ministerstva zdravotníctva čakali na križovatke na príchod vozidiel s pomocou, keď ich zasiahli izraelské strely.

Izraelská armáda poprela, že by strieľala na dav. "Podľa predbežných zistení nedošlo k vzdušnému útoku na konvoj ani sa nezistili prípady streľby (izraelských) síl na ľudí pri humanitárnom konvoji," uviedla vo vyhlásení.

Veliteľ izraelského južného veliteľstva Jaron Finkelman predtým oznámil, že vojaci budú pokračovať v operácii v nemocnici Šifá, najväčšej v Gaze. "Skončíme túto operáciu, až keď bude v našich rukách posledný terorista – živý alebo mŕtvy," vyhlásil.

Izraelské sily spustili operáciu v tejto nemocnici v meste Gaza a jej okolí v pondelok s tým, že v rozľahlom areáli sa nachádzajú vysokopostavení členovia Hamasu. Nasledovalo niekoľko dní ťažkých bojov, po ktorých armáda hlásila 170 zabitých palestínskych militantov a stovky ďalších zadržaných alebo vypočúvaných.