Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Izrael podpísal s Nemeckom dohodu o nákupe troch nových ponoriek

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podpísanie dohody prišlo v čase, keď izraelské úrady preverujú prípadný konflikt záujmov, týkajúci sa nákupu nemeckých ponoriek.

Berlín 23. októbra (TASR) - Izrael podpísal s Nemeckom dohodu o nákupe troch nových ponoriek, ktoré budú počnúc rokom 2027 zaradené do výzbroje izraelských námorných síl. Informovala o tom agentúra AP.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že jeho vláda podpísala v pondelok s Nemeckom ohľadom nákupu ponoriek memorandum o porozumení.

Izrael si v priebehu uplynulých 20 rokov objednal v Nemecku šesť ponoriek. Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert povedal, že rovnako ako v prípade predchádzajúcich dohôd sa Nemecko bude na financovaní týchto troch nových ponoriek podieľať.

Seibert, ktorý zdôraznil "historickú zodpovednosť (Nemecka) voči štátu Izrael" uviedol, že zmluvné strany sa dohodli, že podmienky dohody o nákupe troch nových ponoriek nebudú konkretizovať.

Podpísanie dohody prišlo v čase, keď izraelské úrady preverujú prípadný konflikt záujmov, týkajúci sa nákupu nemeckých ponoriek.

Prípad, ktorý izraelské médiá označujú ako "ponorkovú aféru", sa podľa agentúry DPA prvýkrát dostal na titulné stránky novín vlani v novembri, keď vyšlo najavo, že Netanjahuov osobný právnik a vzdialený príbuzný Šimron pracuje ako sprostredkovateľ pre izraelského zástupcu nemeckého priemyselného komplexu Thyssen-Krupp Marine Systems (TKMS) Michaela Ganora. Dodávateľom ponoriek pre Izrael sú lodenice Howaldtswerke-Deutsche Werft, ktoré sú dcérskou spoločnosťou TKMS.

Netanjahu na pondelňajšom otvorení 4. schôdze 20. izraelského parlamentu akékoľvek obvinenia z korupcie opätovne odmietol.