Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Izraelský premiér Netanjahu odvrátil koaličnú krízu vo svojej vláde

Na snímke Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Spoločnosť v Izraeli je prevažne sekulárna, avšak práve ultraortodoxné parlamentné strany zvyknú určovať kurz ohľadne kľúčových náboženských a štátnych otázok.

Jeruzalem 27. novembra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dosiahol s ultraortodoxnými spojencami svojej vlády dohodu, ktorá zabráni možnej koaličnej kríze. Tá vláde hrozila po tom, ako minister zdravotníctva Jaakov Litzman v nedeľu odstúpil zo svojej funkcie.

Litzman ako dôvod svojej demisie uviedol, že odmieta zostať vo vláde, ktorá povoľuje "znesvätenie" židovského sviatku šabat. Vláda sa ho údajne dopustila, keď odobrila stavebné práce na železničných tratiach aj v sobotu.

Ako v pondelok informovala agentúra AP, Netanjahu sa ešte v nedeľu stretol s predstaviteľmi ultraortodoxnej strany. Zjednotený judaizmus Tóry a dohodol sa s nimi na prijatí série opatrení o obmedzení prác počas šabatu a na zachovaní súčasného náboženského status quo výmenou za pokračovanie koalície.

V rámci kompromisu Netanjahu súhlasil aj s tým, že predloží návrh zákona, ktorý umožní Jaakovovi Litzmanovi pôsobiť vo funkcii námestníka ministra zdravotníctva - i napriek súdnemu rozhodnutiu zakazujúcemu takýto postup.

Izraelská spoločnosť je prevažne sekulárna, avšak práve ultraortodoxné parlamentné strany zvyknú určovať kurz ohľadne kľúčových náboženských a štátnych otázok.

V súlade s judaizmom sú počas šabatu, ktorý trvá od piatkového do sobotného večera, zakázané všetky druhy práce. Väčšina izraelských miest v tento deň neposkytuje ani verejnú dopravu.