Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

IS sa prihlásil k zodpovednosti za útok na polyteistov v Afganistane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Atentátnici sa zamerali na skupinu, ktorá smerovala do budovy guvernéra. Chceli sa stretnúť s prezidentom Ašrafom Ghaním, ktorý bol v regióne na návšteve.

Kábul 2. júla (TASR) - Teroristická organizácia Islamský štát (IS) sa v pondelok prihlásila k zodpovednosti za samovražedný bombový atentát, pri ktorom na východe Afganistanu prišlo o život najmenej 19 ľudí. Informuje o tom agentúra AP.

V prípade obetí nedeľňajšieho atentátu v meste Džalalabad išlo väčšinou o sikhov a hindov. Atentátnici sa zamerali na skupinu, ktorá smerovala do budovy guvernéra. Chceli sa stretnúť s prezidentom Ašrafom Ghaním, ktorý bol v regióne na návšteve.

Útok si vyžiadal aj život dlhoročného vodcu miestnej komunity sikhov, pričom najmenej 20 ďalších ľudí utrpelo zranenia. Islamský štát vo vyhlásení uviedol, že terčom jeho útoku bola skupina "polyteistov".

Sikhovia a hindovia čelia diskriminácii v tejto konzervatívnej moslimskej krajine a v minulosti sa stávali terčmi útokov islamských extrémistov, čo mnohých viedlo k emigrácii. Komunita mala v 70. rokoch minulého storočia vyše 80.000 členov, dnes ich v Afganistane zostala len zhruba tisícka, píše AP.