Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Novou írskou predsedníčkou Sinn Féin bude zrejme Mary Lou McDonaldová

Säčasný predseda strany Sinn Féin Gerry Adams (vpravo),
archívna snímka.
Foto: FOTO TASR/AP

Očakáva sa, že novú líderku potvrdia vo funkcii delegáti mimoriadneho zjazdu strany, ktorý sa bude konať 10. februára.

Belfast 20. januára (TASR) - Írska republikánska strana Sinn Féin v sobotu potvrdila, že jedinou kandidátkou na post jej predsedu je Mary Lou McDonaldová. Tá by vo funkcii mala nahradiť dlhoročného lídra Gerryho Adamsa, ktorý vlani v novembri oznámil, že z čela strany odstúpi tento rok. Informovala o tom v sobotu spravodajská televízia Sky News.

Očakáva sa, že novú líderku potvrdia vo funkcii delegáti mimoriadneho zjazdu strany, ktorý sa bude konať 10. februára, uviedla na svojej webovej stránke BBC.

McDonaldová (48), ktorá v súčasnosti zastáva funkciu podpredsedníčky strany, v sobotu pred svojimi priaznivcami v írskej metropole Dublin povedala, že "zjednotenie Írska je najlepším riešením, najlepším spoločným usporiadaním," ktoré by sa dalo dosiahnuť v atmosfére "bez nevraživosti a bigotnosti, ale zato plnej vzájomnej úcty".

Gerry Adams (69), ktorý z čela strany odchádza po 34 rokoch, predtým označil atmosféru v Severnom Írsku za "nesmierne nevraživú".

"Podľa mňa to neprospieva nikomu, iba ak malej menšine fanatikov," povedal odchádzajúci predseda Sinn Féin.

Adamsova osoba je spájaná s Írskou republikánskou armádou (IRA), v ktorej mal svojho času zastávať vysokú funkciu. Adams však svoje členstvo v IRA dodnes popiera.