Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Iránska armáda uviedla, že útok na Izrael dosiahol všetky ciele

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Izraelská armáda v nedeľu ráno oznámila, že 99 percent z vypálených dronov a rakiet bolo zničených a útok sa dá považovať za "zmarený".

Teherán 14. apríla (TASR) - Iránska armáda v nedeľu oznámila, že jej útok dronmi a raketami na Izrael v odvete za smrtiaci úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku dosiahol všetky svoje ciele. TASR informuje podľa správ agentúr DPA a AFP.

"Operácia Čestný sľub... z včerajšieho večera do dnešného rána bola úspešne dokončená a dosiahla všetky svoje ciele," uviedol pre štátnu televíziu náčelník generálneho štábu iránskych ozbrojených síl Mohammad Bákerí.

Dôvodom na spustenie tejto operáciu bolo podľa jeho slov prekročenie "červených čiar" Izraelom, čo je pre Irán neprijateľné, píše agentúra DPA s odvolaním sa na Bákerího vyjadrenia pre iránske médiá.

Irán podľa Bákerího nemá v úmysle pokračovať v tejto operácii. Izrael vyzval, aby sa zdržal ďalšieho konania voči Iránu, čo by podľa náčelníkových slov viedlo k rozsiahlejšej odozve.

Irán v noci na nedeľu vyslal na Izrael približne 300 bezpilotných lietadiel a dronov. Išlo podľa vyjadrení predstaviteľov tejto krajiny o odvetu za letecký útok na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask z 1. apríla, pri ktorom zahynulo sedem príslušníkov iránskych Revolučných gárd vrátane dvoch generálov.

Izraelská armáda v nedeľu ráno oznámila, že 99 percent z vypálených dronov a rakiet bolo zničených a útok sa dá považovať za "zmarený".

Odvetný útok sa podľa Bákerího zameral na stredisko spravodajskej služby a leteckú základňu, odkiaľ izraelské stíhačky uskutočnili útok na iránsky konzulát v Damasku. Uviedol, že obe zariadenia boli výrazne poškodené a vyradené z prevádzky. Izrael však tvrdí, že útok spôsobil len menšie škody, pripomína AFP.