Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Irán odpovie na izraelský útok zničením Tel Avivu, vyhráža sa Chameneí

Alí Chameneí Foto: TASR/AP

Izrael opakovane hrozí vojenským zásahom voči Iránu v prípade, že bude Teherán naďalej rozvíjať svoj jadrový program, ktorý podľa Západu môže smerovať k vývoju atómovej zbrane.

Dubaj 21. marca (TASR) - Irán v prípade izraelského vojenského útoku zrovná so zemou Tel Aviv a Haifu. Vyhlásil to dnes najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Predstavitelia sionistického režimu sa občas vyhrážajú vojenskou inváziu, ale sami vedia, že ak urobia najmenšiu chybu, islamská republika zrovná Tel Aviv a Haifu so zemou," povedal ajatolláh v prejave pri príležitosti iránskeho nového roku, ktorý v priamom prenose vysielala iránska štátna televízia i rozhlas.

Izrael opakovane hrozí vojenským zásahom voči Iránu v prípade, že bude Teherán naďalej rozvíjať svoj jadrový program, ktorý podľa Západu môže smerovať k vývoju atómovej zbrane. Islamská republika to popiera s tým, že jej jadrový program má výlučne civilný charakter.

USA, ako hlavný izraelský spojenec, nevylučujú žiadnu z možností riešenia iránskej jadrovej krízy, naďalej však dávajú prednosť diplomacií a tlaku prostredníctvom ekonomických sankcií.

Izrael i Spojené štáty sa zhodujú na tom, že Irán potrebuje na prípadný vývoj jadrovej zbrane ešte približne jeden rok. Židovský štát je však už teraz znepokojený z toho, že si Teherán vytvára zásoby obohateného uránu.