Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Irak podpísal kontrakt na dodávku zbraní z Ruska

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Kontrakty sú na sumu 4,2 miliardy dolárov a boli podpísané v apríli, júli a auguste, keď Rusko navštívil iracký minister obrany.

Gorki 9. októbra (TASR) - Irak v uplynulých mesiacoch podpísal kontrakty na nákup ruských zbraní za 4,2 miliardy dolárov. Vyplýva to z dokumentov, ktoré zverejnili dnes počas rokovania irackého premiéra Núrího al-Malíkího s jeho ruským partnerom Dmitrijom Medvedevom, ktoré sa konalo v jeho podmoskovskej rezidencii Gorki.

Kontrakty boli podpísané v apríli, júli a auguste, keď Rusko navštívil iracký minister obrany. Bližšie detaily ohľadom zmlúv nie sú známe.

Podľa ruského denníka Pravda by ďalšie zmluvy na nákup zbraní mohol podpísať práve Malíkí. Iracká strana podľa tohto zdroja má ešte záujem o stíhačky typu MiG, helikoptéry ruskej výroby, protiraketové systémy, obrnené vozidlá a ďalšie zbrane. Denník pripomína, že Rusko by sa tak mohlo dostať medzi najväčších importérov zbraní do Iraku.

Irak bol jedným z najvýznamnejších zákazníkov sovietskeho zbrojárskeho priemyslu. V 90. rokoch 20. storočia spolupráca vo vojenskej a technologickej oblasti prudko poklesla, ale v rokoch 2008-11 nová bagdadská vláda nakúpila ruské zbrane za 246 miliónov dolárov, napísal denník Pravda. Išlo vtedy najmä o dodávku helikoptér. V rovnakom čase Irak z USA doviezol zbrane a vojenské vybavenie za 6,56 miliardy dolárov, informoval denník riaditeľ ruského Centra pre analýzu svetového obchodu so zbraňami Igor Korotčenko.

Počas Malíkího návštevy v Moskve sa uskutočnia aj rokovania o prehĺbení spolupráce v priemyselnej oblasti a o podpore investičných projektov. Naplánované sú aj schôdzky zástupcov investičných komôr oboch krajín. Bagdad podľa denníka Pravda očakáva, že Rusko v Iraku v dohľadnom čase investuje okolo 10 miliónov dolárov.