Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Iracká armáda deklarovala pád samozvaného kalifátu Islamského štátu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hovorca irackej armády pre irackú štátnu televíziu uviedol, že dobytie miesta, kde 850 rokov stávala Veľká mešita an-Núri, je veľkým symbolickým víťazstvom irackých síl snažiacich sa znovudobyť Mósul.

Bagdad/Mósul 29. júna (TASR) - Iracké jednotky dnes na úsvite prenikli do tej časti centra irackého mesta Mósul, kde do minulého týždňa stávala mešita an-Núri, ktorá bola významným symbolom džihádistickej organizácie Islamský štát (IS).

Hovorca irackej armády Jahjá Rasúl dnes pre irackú štátnu televíziu uviedol, že dobytie miesta, kde 850 rokov stávala Veľká mešita an-Núri, je "veľkým symbolickým víťazstvom" irackých síl snažiacich sa znovudobyť Mósul, ktorý džihádistom de facto slúžil ako metropola IS v Iraku. "Ich fiktívny štát padol," vyhlásil Rasúl.

Práve v spomínanej mešite totiž vodca džihádistov abú Bakr al-Bagdhádí v roku 2014 vyhlásil vznik samozvaného kalifátu rozprestierajúceho sa na obsadených územiach Iraku a Sýrie.

Predstavitelia irackých a koaličných jednotiek tvrdia, že mešitu a jej naklonený minaret vyhodili do vzduchu islamisti, ktorí však zo zničenia budovy obviňujú lietadlá Spojenými štátmi vedenej koalície.

Oddiely osobitného určenia irackej armády dnes popoludní vstúpili do komplexu bývalej mešity a prebrali kontrolu aj nad priľahlými ulicami.

Agentúra AP poznamenala, že dnešný prienik vládnych jednotiek je ďalšou etapou ich postupu cez poslednú baštu islamistov v Mósule - Staré mesto. Bitka o túto historickú časť Mósulu, ktorá leží západne od rieky Tigris, je označovaná za poslednú etapu oslobodzovania mesta.

Iracké vedenie očakáva, že bitka o Mósul, ktorá sa začala vlani na jeseň, sa v najbližších dňoch skončí.

Agentúra AP v tejto súvislosti poznamenala, že pád Mósulu bude znamenať koniec kalifátu v Iraku, zatiaľ čo iná bašta islamistov - sýrske mesto Rakka - je obkľúčení kurdskej koalície podporovanej Spojenými štátmi.

Podľa odhadu irackej armády sa v obliehanom Starom meste nachádza ešte asi 350 militantov, ktorí sa skrývajú medzi civilistami v ich rozpadávajúcich sa domoch. Na spomalenie postupu vojakov džihádisti veľmi často využívajú nástražné výbušniny, paľbu ostreľovačov a samovražedné bombové útoky.

Za líniami IS je stále uviaznutých vyše 50.000 civilistov, teda približne polovica obyvateľstva Starého mesta. Majú málo potravín, vody a liekov, oznámili tí, ktorým sa podarilo ujsť.

Humanitárne organizácie informovali, že IS zabránil mnohým obyvateľom odísť a používa ich ako živé štíty. Militanti zabili za posledné tri týždne stovky civilistov utekajúcich zo Starého mesta.

Iracký premiér oznámil na Twitteri koniec kalifátu Islamského štátu



Iracký premiér Hajdar Abádí dnes oznámil koniec kalifátu Islamského štátu (IS). Oznam napísaný po anglicky zverejnil na Twitteri niekoľko hodín po tom, ako iracké ozbrojené sily dobyli centrum mesta Mósul, kde do minulého týždňa stávala mešita an-Núri, významný symbol tejto džihádistickej organizácie.

"Vidíme koniec falošného štátu Dáišu, oslobodenie Mósulu to dokazuje," uviedol premiér Abádí na Twitteri používajúc arabský akronym pre Islamský štát. "Nepoľavíme, naše udatné sily prinesú víťazstvo."




"Budeme pokračovať v boji s Dáišom, kým jeden každý z nich nebude zabitý alebo postavený pred spravodlivosť," dodal.

Veliteľ elitných protiteroristických zložiek generálporučík Abdal Waháb Saádí povedal, že vládne sily sa dostali už za trosky mešity z 12. storočia a bojujú s extrémistami IS vo zvyšku Starého Mesta, poslednej oblasti, ktorú mali pod kontrolou v západnej časti Mósulu.

Štátna televízia al-Irakíja oslávila opätovné dobytie mešity, ktoré označila za "pád" IS v Iraku.

Hovorca irackej armády Jahjá Rasúl dnes pre irackú štátnu televíziu uviedol, že dobytie miesta, kde 850 rokov stávala Veľká mešita an-Núri, je "veľkým symbolickým víťazstvom" irackých síl snažiacich sa znovudobyť Mósul, ktorý džihádistom de facto slúžil ako metropola IS v Iraku. "Ich fiktívny štát padol," vyhlásil Rasúl.

Práve v spomínanej mešite vodca džihádistov abú Bakr al-Bagdhádí v roku 2014 vyhlásil vznik samozvaného kalifátu rozprestierajúceho sa na obsadených územiach Iraku a Sýrie.