Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Šéfa Interpolu majú údajne v rukách čínske disciplinárne orgány

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nezvestnosť šéfa Interpolu nahlásila jeho manželka, ktorá žije vo francúzskom meste Lyon, kde sa nachádza hlavné sídlo organizácie.

Paríž 5. októbra (TASR) - Prezidenta medzinárodnej policajnej organizácie Interpol Meng Chung-weja, ktorý je nezvestný od konca septembra, majú v rukách čínske "disciplinárne orgány", informoval v piatok hongkonský denník South China Morning Post (SCMP) s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Podľa agentúry AP sa "disciplinárnymi orgánmi" zvyčajne označuje Ústredný výbor pre disciplinárnu inšpekciu - tajnostkársky interný vyšetrovací orgán Komunistickej strany Číny. Zaoberá sa korupciou či politickou nelojálnosťou.

Podľa denníka South China Morning Post vyšetrovatelia tohto orgánu Meng Chung-weja zadržali a previezli na vypočúvanie minulý týždeň - hneď ako pricestoval do svojej rodnej krajiny.

Interpol reagoval v piatok na správy o zmiznutí svojho prezidenta Meng Chung-weja vyhlásením, že je to záležitosť čínskych a francúzskych úradov.

"Je to záležitosť príslušných orgánov vo Francúzsku a Číne," citovala z vyhlásenia Interpolu agentúra DPA. Policajná organizácia potvrdila len to, že si je vedomá správ o zmiznutí Meng Chung-weja.

"Generálny sekretariát Interpolu nebude viac záležitosť komentovať," uvádza sa vo vyhlásení organizácie.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z francúzskej polície v piatok informovala, že francúzska polícia začala vyšetrovať zmiznutie prezidenta Meng Chung-weja.

Nezvestnosť šéfa Interpolu nahlásila jeho manželka, ktorá žije vo francúzskom meste Lyon, kde sa nachádza hlavné sídlo organizácie. O svojom manželovi nemá správy od konca septembra, keď odletel do rodnej Číny.

Meng Chung-wej má 64 rokov a v minulosti pôsobil ako námestník čínskeho ministra verejnej bezpečnosti a predtým ako riaditeľ pobrežnej stráže.

Funkcie prezidenta Interpolu sa ujal v novembri 2016, mandát mu vyprší v roku 2020. V Lyone žil spolu s manželkou a dvoma deťmi.

Do Číny odcestoval 29. septembra. Príbuzní sa s ním odvtedy nedokázali skontaktovať, píše britský denník The Independent.