Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Indický premiér vyzval hinduistov, aby prestali s útokmi na moslimov

Na snímke indický premiér Naréndra Módí. Foto: AP

Módího vyhlásenie sa objavilo len deň po tom, ako sa v mnohých indických mestách konali protesty ľudí roztrpčených minulotýždňovou vraždou moslimského tínedžera.

Naí Dillí 29. júna (TASR) - Indický premiér Naréndra Módí dnes odsúdil násilnosti radikálnych hinduistov voči moslimom, ktorí čelia podozreniam, že konzumovali hovädzie mäso a zabíjali hovädzí dobytok.

Módího vyhlásenie sa objavilo len deň po tom, ako sa v mnohých indických mestách konali protesty ľudí roztrpčených minulotýždňovou vraždou moslimského tínedžera.

Agentúra DPA pripomenula, že väčšinoví hinduisti považujú kravu za posvätné zviera. Zabíjanie hovädzieho dobytka je preto v mnohých indických zväzových štátoch zakázané.



Počet incidentov súvisiacich s ochranou kráv v Indii stúpol po tom, ako sa k moci dostala hinduistická nacionalistická Indická ľudová strana (BJP). Terčom útokov prívržencov BJP sa stali moslimovia a príslušníci kasty nedotknuteľných (dalitovia), pre ktorých je hovädzie a byvolie mäso bežnou súčasťou jedálnička.

"Zabíjať ľudí v mene ochrany kráv je neprijateľné," uviedol však dnes Módí, pričom zdôraznil, že nikto v krajine nemá právo brať spravodlivosť do vlastných rúk. Citujúc Mahátmu Gándhího Módí pripomenul, že "násilie nikdy nebolo a nebude nástrojom riešenia ani toho najmenšieho problému".

Západné médiá upozorňujú, že v tomto prípade ide o Módího ojedinelé odsúdenie podobných útokov proti indickým moslimom.

Násilnosti voči moslimom majú rôzne podoby: lynčovanie, vraždy, kolektívne znásilňovanie. Najviac takýchto prípadov sa odohralo v štátoch Utarrpradéš, Harijána, Gudžarát, Karnátaka, Madhjapradéš, Rádžastán a v oblasti hlavného mesta Naí Dillí.