Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

India otestovala najrýchlejšiu strelu s plochou dráhou letu na svete

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Strela je jedenapolkrát rýchlejšia ako niekdajšie nadzvukové lietadlo Concorde.

Naí Dillí 22. mája (TASR) - India oznámila, že v stredu uskutočnila ďalšiu skúšku "najrýchlejšej strely s plochou dráhou letu na svete", ktorá úspešne zasiahla pozemný cieľ po tom, ako ju vypálili z bojovej stíhačky.

India vyvíja nadzvukovú strelu BrahMos,ktorá má maximálnu rýchlosť 3450 kilometrov za hodinu, spoločne s Ruskom. Podľa medializovaných informácií ju India hodlá už čoskoro začať predávať aj do zahraničia.

Strela je jedenapolkrát rýchlejšia ako niekdajšie nadzvukové lietadlo Concorde. Indický rezort obrany uviedol, že strelu s hmotnosťou 2,5 tony vypálila špeciálne upravená bojová stíhačka typu Su-30 MKI.

BrahMos, ktorej názov je kombináciou názvov indickej rieky Brahmaputra a ruskej rieky Moskva, má akčný rádius približne 300 kilometrov, informuje tlačová agentúra AFP.

Rezort obrany nešpecifikoval, kde sa test uskutočnil, ani neposkytol ďalšie detaily - okrem toho, že na stíhačke ruskej výroby boli vykonané "veľmi zložité" mechanické, elektrické a softvérové modifikácie.

Prvá skúška tejto strely na námorný cieľ sa uskutočnila v novembri 2017. India vtedy vyhlásila, že je prvou krajinou na svete, ktorá "úspešne vypálila zo vzduchu strelu s rýchlosťou 2,8 machu zameranú na námorný cieľ".

India si už pre svoje námorné sily objednala verziu strely, ktorá bude odpaľovaná z mora. BrahMos sa stane súčasťou výzbroje indických vzdušných síl od roku 2020, tvrdia experti. Záujem o strelu prejavilo množstvo krajín juhovýchodnej Ázie, čo by mohlo podľa AFP znepokojiť Čínu.

India a Rusko údajne pripravujú plány aj pre verziu strely s dlhším doletom, ktorá bude dosahovať rýchlosť až 6125 kilometrov za hodinu.