Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Husté sneženie i ľad ochromujú dopravu v európskych krajinách

Muža v holandskom Amsterdame ani sneh neodradil ísť do práce na obľúbenom bicykli, hoci aj pod dáždnikom. Foto: TASR/AP

Na západe Maďarska pri meste Körmend zahynuli traja ľudia pri havárii troch nákladných áut z Maďarska, Slovenska a Poľska. Nehodu utrpelo neskôr aj ďalšie vozidlo so slovenským evidenčným číslom.

Brusel 7. decembra (TASR) - Nečakane silná snehová nádielka prinútila belgické úrady, aby dočasne uzavreli prevádzku medzinárodného letiska v Bruseli a skomplikovala medzinárodnú železničnú dopravu smerom do Francúzska, Nemecka a Holandska.

Bruselské medzinárodné letisko bolo zavreté dnes ráno o 8.00 h, Hovorca letiska to zdôvodnil pokračovaním hustého sneženia, avšak vyjadril nádej, že v súlade s predpoveďou počasia na dnešný deň, sa podarí do značnej miery obnoviť činnosť ne letisku. Meteorologické predpovede uvádzajú, že sneženie by okolo obeda malo prestať.

Nízkorozpočtové letisko Brusel-Juh, v 60-kilometrov vzdialenom Charleroi, ktoré zabezpečuje aj spojenie s Bratislavou, pokračuje v normálnom pracovnom režime, k rušeniu letov tam nedošlo.

Vedenie spoločnosti Thalys, ktorá prevádzkuje rýchlovlakovú prepravu medzi Francúzskom, Belgickom, Holandskom a Nemeckom, už vo štvrtok oznámilo, že cestujúcim zabezpečí nové lístky, ak by došlo k prerušeniu dopravy z klimatických dôvodov a pre istotu vyzvalo cestujúcich, aby preložili svoje dnešné cesty na iný dátum. K prerušeniam a omeškaniam dopravy došlo dnes.

V Belgicku podľa správ Kráľovského meteorologického inštitútu napadalo ku dnešnému ránu až osem centimetrov snehu, najmä na západe a na juhu krajiny.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Daniel Veselský
Okrem leteckej a železničnej dopravy, k obmedzeniam premávky došlo aj v cestnej preprave. Belgické úrady ešte ráno vyzvali veľké dopravné kamióny (s dĺžkou 13 m), aby radšej zostali na parkoviskách. Hlavné cestné ťahy sú pravidelne ošetrované, horšia je situácia na cestách druhej a tretej triedy.

Podľa správ belgickej rozhlasovej a televíznej spoločnosti RTBF bolo pred ôsmou hodinou ráno zaznamenaných 300 km dopravných zápch na území celého Belgicka. Okolo 10.00 h sa zápchy zmenšili na 125 km.

Z hľadiska hromadnej dopravy je situácia najhoršia v provincii Namur, kde kvôli snehu nepremávajú niektoré autobusové spoje.

V Bruseli električky jazdili celú noc z technických dôvodov, aby koľajnice príliš nezasnežilo a nezamrzli.


Husté sneženie znepríjemnilo život v Holandsku, letisko Schiphol ruší lety

Najväčšie holandské letisko Schiphol pri Amsterdame dnes oznámilo, že muselo zrušiť vyše sto medzinárodných letov z dôvodu hustého sneženia a obmedzených podmienok na prevádzku letiska. To isté opatrenie prijalo aj medzinárodné letisko v Bruseli v Belgicku.

Holandský meteorologický inštitút oznámil, že podľa intenzity sneženia by snehová prikrývka v krajine mohla dosiahnuť 10 až 15 cm.

Podľa oznámenia letiska Schiphol, sa zrušené lety najviac dotkli pasažierov, mieriacich do Británie, Nemecka, Francúzska, Dánska a Českej republiky.

Desiatky letov boli kvôli výkyvom počasia presunuté na neskoršiu hodinu.

V Holandsku sa husté sneženie, najmä na juhu a v západnej časti krajiny, postaralo aj o obmedzenia v hromadnej cestnej doprave, ale situácia bola v tomto sektore menej dramatická ako sa úrady obávali. Holandské železnice majú zvýšenú pohotovosť a vopred sa cestujúcim ospravedlňujú za možné meškanie vlakov.

Podľa spravodajského serveru DutchNews.nl najväčšie dopravné zápchy boli kvôli sneženiu zaznamenané okolo veľkých miest ako Breda, Arnhem, Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam a Haag.


Na maďarských cestách havarovali aj dve slovenské autá

Na západe Maďarska pri meste Körmend na štátnej ceste č. 86 zahynuli traja ľudia pri havárii troch nákladných áut z Maďarska, Slovenska a Poľska. Nehodu utrpelo neskôr aj ďalšie vozidlo so slovenským evidenčným číslom - pri obci Nyírbogdány na severovýchode Maďarska po šmyku zbehol z vozovky mikrobus a prevrátil sa nabok. Vodiča hospitalizovali s poranením hlavy.

Maďarská polícia zadržala dnes v Körmende vodiča nákladného vozidla so slovenským evidenčným číslom, ktorý je podozrivý zo spôsobenia dopravnej nehody s troma obeťami. Pre TASR to uviedla hovorkyňa veliteľstva polície Vašskej župy Enikö Kazmarová.

Podľa jej slov došlo na štátnej ceste číslo 86 k havárii troch nákladných áut z Maďarska, Slovenska a Poľska, pričom zahynuli traja ľudia. Vo vozidle so slovenským EČV zomrel spolujazdec, vodič utrpel iba ľahké zranenia.


Podľa spravodajského servera Hir24.hu vo štvrtok snežilo okrem západných oblastí takmer vo všetkých župách. Najviac snehu zostalo na východ od hlavného mesta v Hevešskej župe. Inde sa sneh síce roztopil, povrch vozoviek a chodníkov však zamrzol.

Pri obci Kulcs južne od Budapešti na štátnej ceste č. 6 sa zrazili dve osobné autá. Šesť ľudí sa zranilo ťažko a dvaja ľahšie. Na zľadovatených cestách mnohé vozidlá narazili do seba, prípadne zbehli do priekopy. Na šmykľavých chodníkoch sa zranili viacerí chodci.

Záchranári ošetrili dovedna 85 ľudí zranených na chodníkoch a pri dopravných nehodách.

Najnižšiu teplotu namerali v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe, kde ortuť teplomera klesla na mínus desať stupňov Celzia.

Riaditeľstvo Úradu ochrany proti katastrofám vydalo upozornenie, podľa ktorého aj počas nadchádzajúceho víkendu bude podobná situácia: vozovky a chodníky budú nadránom pokryté vrstvou ľadu. V Baranskej župe na juhu krajiny predpovedali meteorológovia výdatné sneženie a varujú pred vytváraním mohutných závejov.


Budapeštianske letisko bude uzatvorené zrejme až do polnoci

Budapeštianske Medzinárodné letisko Ferenca Liszta, ktoré museli dnes o 11.50 h uzatvoriť kvôli poruche elektrického systému na riadiacej veži, bude zrejme zatvorené až do dnešnej polnoci, informovala tlačová agentúra MTI.

Komunikačný riaditeľ spoločnosti Budapest Airport Mihály Hardy pre MTI povedal, že z technických príčin z letiska neštartujú žiadne spoje a nijaké ani neprijímajú.

Maďarský server pre leteckú dopravu Airportal.hu predtým uviedol, že prilietajúce lietadlá presmerovali na viedenské a bratislavské letisko.

Podľa servera došlo v riadiacej veži k poruche na tepelnom vedení. Vplyvom nej sa poškodil aj elektrický systém a preto sa rozhodlo o uzatvorení letiska.

Z prilietajúcich spojov povolili pristáť iba stroju spoločnosti Ryanair, ktorý požiadal o prednostné pristátie kvôli malému množstvu zvyšného paliva. Ďalšie nemecké a britské lietadlá odklonili do Viedne a Bratislavy.

Francúzsko: Prvý sneh narobil najväčšie problémy na parížskych letiskách

Iba tenká vrstva snehu pokrývala dnes popoludní oblasť v okolí Paríža, ale zo snehovej periny sa mohli tešiť aj v Normandii a Pikardii.

Prvé sneženie novej sezóny spôsobilo dnes ráno veľké problémy hlavne na parížskych letiskách. Na termináloch letiska Charlesa de Gaulla v Roissy i letiska Orly museli pasažieri ešte predpoludním rátať s najmenej hodinovým meškaním odbavovania, aj keď sa s čistením štartovacích a pristávacích dráh začalo ešte za tmy. Vedenie letísk nevylúčilo ani zrušenie niektorých letov, informovali tamojšie médiá.

Foto: TASR/AP
Sneženie sa z okolia francúzskej metropoly a zo severu krajiny, kde nenarobilo väčšie problémy, presunulo na východ Francúzska. Ministerstvo dopravy preto vyzvalo vodičov, aby - pokiaľ je to možné - nechali autá doma a cestu odložili.

V regióne Nord-Pas-de-Calais na severe Francúzska sa bez elektrickej energie ocitlo dočasne asi 5000 domácností.

Niekoľkocentimetrový snehový poprašok sa v samotnom Paríži rýchlo roztopil, v okolí metropoly sa však popoludní ešte zachovala tenšia vrstva snehu. Na sobotu predpovedajú meteorológovia husté sneženie nielen v Alpách, pohorí Jura a Alsasku, ale aj v pohraničí s Belgickom a Luxemburskom.Iba tenká vrstva snehu pokrývala dnes popoludní oblasť v okolí Paríža, ale zo snehovej periny sa mohli tešiť aj v Normandii a Pikardii.

Prvé sneženie novej sezóny spôsobilo dnes ráno veľké problémy hlavne na parížskych letiskách. Na termináloch letiska Charlesa de Gaulla v Roissy i letiska Orly museli pasažieri ešte predpoludním rátať s najmenej hodinovým meškaním odbavovania, aj keď sa s čistením štartovacích a pristávacích dráh začalo ešte za tmy. Vedenie letísk nevylúčilo ani zrušenie niektorých letov, informovali tamojšie médiá.

Sneženie sa z okolia francúzskej metropoly a zo severu krajiny, kde nenarobilo väčšie problémy, presunulo na východ Francúzska. Ministerstvo dopravy preto vyzvalo vodičov, aby - pokiaľ je to možné - nechali autá doma a cestu odložili.

V regióne Nord-Pas-de-Calais na severe Francúzska sa bez elektrickej energie ocitlo dočasne asi 5000 domácností.

Niekoľkocentimetrový snehový poprašok sa v samotnom Paríži rýchlo roztopil, v okolí metropoly sa však popoludní ešte zachovala tenšia vrstva snehu. Na sobotu predpovedajú meteorológovia husté sneženie nielen v Alpách, pohorí Jura a Alsasku, ale aj v pohraničí s Belgickom a Luxemburskom.