Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Hunter Biden pripustil chybu v úsudku, trestnú činnosť poprel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

D. Trump v tejto súvislosti ešte v júli žiadal počas telefonického rozhovoru ukrajinského prezidenta o vyšetrovanie H. Bidena aj jeho otca, ktorý je jedným z kandidátov na post amerického prezidenta.

Washington 15. októbra (TASR) - Hunter Biden, syn amerického politika a prezidentského kandidáta Joea Bidena, v utorok odmietol, že by sa počas podnikania v Číne a na Ukrajine dopustil čohokoľvek nezákonného. Pripustil však, že vzhľadom na okolnosti a svoj pôvod mohlo byť rozhodnutie podnikať "v močiari" skorumpovanej Ukrajiny chybou úsudku. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

"Urobil som chybu? Možno z hľadiska širších súvislostí," uviedol Biden mladší v rozhovore pre spravodajskú stanicu ABC News, pričom ale zdôraznil, že sa nedopustil "ničoho zlého".

Hunter Biden tak reagoval na skutočnosť, že v čase, keď bol jeho otec viceprezidentom amerického prezidenta Baracka Obamu, pôsobil v predstavenstve ukrajinskej energetickej spoločnosti Burisma, s ktorou sa spájali korupčné praktiky.

Súčasný šéf Bieleho domu Donald Trump v tejto súvislosti ešte v júli žiadal počas telefonického rozhovoru ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o vyšetrovanie Huntera Bidena aj jeho otca Joea, ktorý je jedným z kandidátov na post amerického prezidenta.

Biden na margo Trumpových útokov v interview povedal, že súčasná americká administratíva šíri o jeho pôsobení na Ukrajine "absurdné konšpiračné teórie".

"Dal som príležitosť určitým nemorálnym ľuďom, aby sa nelegálnymi spôsobmi snažili ublížiť môjmu otcovi. V tom som urobil chybu a za to na seba beriem úplnú zodpovednosť. Urobil som niečo nezákonné? Nie, to v žiadnom prípade," dodal Hunter Biden.

Demokrati v americkom Kongrese sa domnievajú, že Trump pozastavil pomoc pre Ukrajinu, aby to mohol využiť pri nátlaku na Kyjev. Trumpove údajné snahy o diskreditáciu Bidena, jeho možného súpera v budúcoročných prezidentských voľbách, motivovali demokratov, aby v Kongrese iniciovali proces, ktorý by mohol viesť k ústavnej žalobe na prezidenta (impeachmentu). Trump tieto snahy opakovane spochybnil.